Menu
WomanOnly
Zavařování Snadné

Recept na jablečná povidla. Výborná do buchet i k sýrům

Redakce

Redakce

Doba přípravy: 2 hod 30 min

Barevný podzim je štědrý a plnými hrstmi nám naděluje své úžasné plody. Na zahradách a tržištích tak nyní můžeme přijít k chutným a voňavým jablkům. Část z nich můžeme použít na výrobu jablečných povidel a uchovat si tak atmosféru teplého podzimu i na dlouhé chladné zimní dny.

Jablečná povidla jsou výborná k mazání palačinek či lívanců, skvělé využití mají jako náplň do buchet a koláčů, ale jsou báječné i do jogurtů nebo na pečivo k snídani. Opravdoví gurmáni je pak ocení jako přílohu ke kachním prsíčkům nebo k aromatickým sýrům.

Suroviny

6 porcí

Postup přípravy

  1. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kousky. Dáme je do hrnce, přidáme cukr, skořici, hřebíček, špetku soli, přidáme 2-3 lžíce vody a zaklopíme pokličkou. Na velmi mírném stupni vaříme a občas zamícháme. Takto vaříme asi 2 hodiny. Poté necháme v horkém hrnci několik hodin tzv. „dojít“. Poté můžeme směs rozšlehat tyčovým mixérem.
  2. Hotová povidla plníme do vyvařených skleniček s víčky. V lednici vydrží bez zavaření 10-12 měsíců. Pokud je chceme uchovávat déle, sterilujeme 10-15 minut ve vroucí vodě a po vychladnutí skladujeme ve spíži. Po otevření skleničky povidla rychle spotřebujeme.

Náš tip: Skuteční labužníci si mohou do povidel přidat malé množství rumu (cca 0,5 dcl na jednu várku). Přesto, že uvedené množství je dobré spíše pro navonění povidel, malým dětem raději tuto variantu nenabízejte.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na jablečná povidla. Výborná do buchet i k sýrům