V obchodech se začínají objevovat jahody, které už nepřipomínají gumové hračky pro děti. Jahody můžete koupit už i české, nebo si je dokonce na zajít na plantáž posbírat sami. A co jiného k sobotnímu obědu než parádní jahodové knedlíky? Máme pro vás recept na ty kynuté, ale i tvarohové a trochu netradiční tip pro vytížené hospodyně k tomu.
Jahodové knedlíky z tvarohového těsta
- 30 dkg hrubé mouky
- 10 dkg měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 30 g másla
- 1/8 l mléka
- 1/2 kg jahod
- špetka soli
Dávka je plánovaná na dezert, pokud chcete knedlíky uvařit jako hlavní jídlo, připravte si trojnásobek všech ingrediencí.
1. V míse utřeme 30 dkg másla se solí, po částech přidáváme a zatřeme tvaroh , vejce a pak střídavě mléko a mouku.
2. Vláčné těsto lehce vyválíme v placku, kterou nakrájíme na pruhy a následně na čtverce.
3. Do každého čtverečku vložíme omytou jahodu zbavenou listů a zabalíme.
4. Knedlíky dáme do vroucí vody a vaříme 6 až 8 minut. Když vyplavou na hladinu, zkusíme jeden překrojit, zda není uvnitř ještě syrový. Další várku už vaříme stejnou dobu jako tu první a nemusíme další knedlík překrajovat.
Recept na lahodné jahodové řezy na plech se smetanou
Kynuté jahodové knedlíky
- 300 g hrubé mouky
- 2 dl mléka
- 1 vejce
- 20 g droždí
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- 1/2 kg jahod
1. Vlažné mléko smícháme s částí cukru a rozdrobeným droždím a necháme vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut. Pak ho smícháme s moukou, zbytkem vlažného mléka, vejcem, zbytkem cukru a špetkou soli a vypracujeme hladké těsto. Nesmí příliš lepit, ale ani být příliš tuhé. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
2. Mezitím omyjeme a očistíme jahody od stopek. Z vykynutého těsta vypracujeme váleček, který nakrájíme na stejně velké dílky. Každý dílek pak rozválíme, vložíme do něj jahodu a zabalíme.
3 tipy na recept na jahodovou zmrzlinu
3. Knedlíky vaříme v osolené vroucí vodě ve větším hrnci, aby volně plavaly. Když vyplavou na povrch, jsou hotové. Vyzkoušet to můžete podobně jako v předchozím receptu. Z první várky jeden knedlík rozkrojit a ověřit, zda není uvnitř syrový. Záleží na velikosti, ale trvá to přibližně 5 až 8 minut.
Tip: Pokud se vám nechce jahody balit do těsta, můžete uvařit knedlíky bez jahod a jahody rozmačkat s cukrem, smetanou a zakysanou smetanou a touto sladkou omáčkou pak už knedlíky jen polévat.