Léto je obdobím velkých zahradních oslav, pikniků, ale i třeba rozluček se svobodou či jiných příležitostí ke sladkému mlsání. Chcete-li se blýsknout nějakou domácí dobrotou, není nic lepšího, než donést oslavenci lehký jahodový dort. My vám přinášíme hned tři různé recepty, které zvládnete levou zadní.
Receptů na jahodové dorty je tolik, že si vybere snad každý. My vám nabízíme ty osobně odzkoušené, tak aby byl úspěch opravdu zaručený.
Pro začátečníky
Ne každá hospodyně má chuť a tolik zručnosti, aby pekla jahodový dort celý sama. Pro takové je ideální recept na nepečený jahodový dort, který nevyžaduje ani příliš zručnosti, ani času. Posuďte sami.
Nepečený jahodový dort s piškoty
- pytlík piškotů, nejlépe cukrářských
- smetana ke šlehání
- 2x tučnější zakysaná smetana
- cukr
- vanilkový cukr
- želatina (čirá nebo jahodová)
Dno dortové formy vyložíme piškoty, na ně navrstvíme krém ušlehaný z obou smetan, cukru a vanilkového cukru a jako další vrstvu dáme rozpůlené čerstvé jahody. Na ně znovu piškoty a tak dále, až skončíme vrstvou šlehačky pokladené těmi nejhezčími jahodami.
- Tip: Piškoty můžeme skládat i na stěny formy, dort pak bude herčí při samotném servírování.
Vršek dortu zalijeme želatinou, aby jahody neoschly a celý dort dáme přes noc do lednice ztuhnout.
- Tip: Pokud si chceme být jistí, že se dort nerozpadne, přidáme do krému trochu ztužovače šlehačky nebo želatiny.
Když je dort dostatečně tuhý, formu otevřeme, můžeme ho ještě ozdobit třeba šlehačkou a kakaem a servírujeme.
Pro zručnější nadšené hospodyňky
Když chcete ale udělat dort postivě, i s vlastním korpusem, nebrání vám zhola nic. Budete potřebovat navíc vlastně jen trochu času a zručnosti. Výsledek je zaručen.
Jahodový dort z piškotového těsta
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g cukru
- 120 g másla
- prášek do pečiva
- vanilkový cukr
- 2 x smetana ke šlehání
- citronová kůra
- čerstvé jahody
- ztužovač šlehačky
- čokoládová poleva
Z polohrubé mouky, cukru, změklého másla a prášku do pečiva uděláme v robotu těsto, které rozdělíme na dvě poloviny do vymazané dortové formy vyložené pečícím papírem. Pečeme na 180 °C asi dvacet minut.
Mezitím si připravíme krém ze šlehačky, do které přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru a ztužovač. Dále omyjeme a očistíme jahody a rozkrájíme je napůl.
- Tip: Korpus i krém se hodí prakticky na jakékoli ovoce. Zkuste třeba i jahodám přidat sladké třešně nebo třeba maliny.
Když korpusy vychladnou, vyndáme jeden z dortové formy. Na ten druhý postupně navrstvíme polovinu smetanového krému a jahod. Na ně dáme druhou polovinu korpusu a na něj zbytek smetany a jahod. Celý dort zalijeme čokoládovou polevou tak, aby v krajích stekla i po stěnách dortu. Dort dáme ztuhnout do lednice a hned podáváme.