Jste příznivcem asijské kuchyně? Pak jarní závitky jistě dobře znáte. Připravují se z rýžového papíru, rýžových nudlí, krevet či mletého masa a různých druhů zeleniny. Podávat se mohou syrové, vařené v páře či smažené a obvykle je doplňuje sladká chilli omáčka nebo dip z arašídového másla. Pravděpodobně pocházejí z čínské kuchyně, nicméně postupem času se rozšířily například i do kuchyně vietnamské.
Jarní závitky si můžete vcelku jednoduše připravit i ve vlastní kuchyni. Zpočátku možná budete bojovat s jejich rolováním, nicméně po pár pokusech je určitě hravě zvládnete.
Jarní závitky s arašídovou omáčkou
Jarní závitky s krevetami si o doplnění arašídovou omáčkou přímo říkají. Zeleninu můžete obměňovat dle vlastní chuti, stejně tak koření. Závitky s arašídovou omáčkou podávejte jak předkrm či lehký hlavní chod.
Ingredience:
- 120 g rýžových nudlí
- 16 ks rýžového papíru
- 500 g krevet
- 2 jarní cibulky
- 2 mrkve
- 1 salátová okurka
- 2 avokáda
- čerstvý koriandr
- černá sezamová semínka
Na omáčku:
- 2 lžíce sójové omáčky
- 4 lžíce arašídového másla
- 2 lžičky hnědého cukru
- kousek zázvoru
- 4 stroužky česneku
- šťáva z limetky
- špetka chilli
Postup:
- Rýžové nudle spaříme vroucí vodou a necháme pár minut odstát, aby změkly. Uvaříme si krevety – stačí asi 2 minuty, dokud nezrůžoví. Zeleninu si nakrájíme na nudličky či menší kousky, koriandr nasekáme nadrobno.
- Rýžové papíry dáme do dostatečně velké nádoby a přelijeme studenou vodou, díky čemuž se s nimi bude lépe pracovat.
- Vezmeme si rýžový papír, položíme ho na prkýnko a naplníme nudlemi, krevetami, zeleninou, koriandrem a sezamovými semínky. Okraje papíru přehneme dovnitř a papír zarolujeme.
- Na arašídovou omáčku prolisujeme česnek, nastrouháme zázvor a promícháme s ostatními ingrediencemi. Pokud je příliš hustá, rozředíme ji asi dvěma lžícemi vlažné vody.
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4
Obtížnost: střední
Jednoduché kung-pao. Připravte ho podle originálního receptu
Smažené jarní závitky s mletým masem
Vyzkoušejte také smaženou variantu jarních závitků, ke které se skvěle hodí sladká chilli omáčka. Rýžový papír doporučujeme namáčet v pivu, které dodá větší křupavost. Není to však nutné a stejně jako v předchozím receptu můžete použít studenou vodu.
Ingredience:
- 400 g mletého masa
- 16 ks rýžového papíru
- 120 g rýžových nudlí
- 1 cibule
- 1/4 hlávky bílého zelí
- 2 mrkve
- 4 čerstvé chilli papričky
- bambusové výhonky
- olej na smažení
- čerstvý koriandr
- pivo na namáčení rýžového papíru (nemusí být)
- sůl, pepř
Postup:
- Rýžové nudle přelijeme horkou vodou a necháme pár minut odstát, aby změkly.
- Cibuli nakrájíme najemno a dáme ji restovat na pánev s trochou slunečnicového oleje. Po chvilce přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, na nudličky nakrájené zelí a po pár minutách také nakrájené bambusové výhonky a mleté maso. Dochutíme solí a černým pepřem.
- Když je maso téměř hotové, přimícháme nadrobno nakrájené chilli papričky a dobře promícháme. Poté směs necháme trochu zchladnout a vmícháme nasekaný koriandr.
- Rýžový papír necháme pár vteřin máčet v pivu nebo studené vodě, aby se s ním lépe pracovalo. Dáme jej na prkénko a naplníme rýžovými nudlemi a směsí z pánve. Dva protilehlé okraje přehneme dovnitř a papír pevně zarolujeme.
- Jarní závitky smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova. Necháme je okapat na ubrousku a podáváme se sladkou chilli omáčkou.
Doba přípravy: 1 hodina
Počet porcí: 4
Obtížnost: střední