Menu
WomanOnly
Předkrmy

Recept na jarní závitky. Připravte je s krevetami či mletým masem

Jste příznivcem asijské kuchyně? Pak jarní závitky jistě dobře znáte. Připravují se z rýžového papíru, rýžových nudlí, krevet či mletého masa a různých druhů zeleniny. Podávat se mohou syrové, vařené v páře či smažené a obvykle je doplňuje sladká chilli omáčka nebo dip z arašídového másla. Pravděpodobně pocházejí z čínské kuchyně, nicméně postupem času se rozšířily například i do kuchyně vietnamské.

Jarní závitky si můžete vcelku jednoduše připravit i ve vlastní kuchyni. Zpočátku možná budete bojovat s jejich rolováním, nicméně po pár pokusech je určitě hravě zvládnete.

Jarní závitky s arašídovou omáčkou

Jarní závitky s krevetami si o doplnění arašídovou omáčkou přímo říkají. Zeleninu můžete obměňovat dle vlastní chuti, stejně tak koření. Závitky s arašídovou omáčkou podávejte jak předkrm či lehký hlavní chod.

Ingredience:

  • 120 g rýžových nudlí
  • 16 ks rýžového papíru
  • 500 g krevet
  • 2 jarní cibulky
  • 2 mrkve
  • 1 salátová okurka
  • 2 avokáda
  • čerstvý koriandr
  • černá sezamová semínka

Na omáčku:

  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce arašídového másla
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • kousek zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • šťáva z limetky
  • špetka chilli

Postup:

  1. Rýžové nudle spaříme vroucí vodou a necháme pár minut odstát, aby změkly. Uvaříme si krevety – stačí asi 2 minuty, dokud nezrůžoví. Zeleninu si nakrájíme na nudličky či menší kousky, koriandr nasekáme nadrobno.
  2. Rýžové papíry dáme do dostatečně velké nádoby a přelijeme studenou vodou, díky čemuž se s nimi bude lépe pracovat.
  3. Vezmeme si rýžový papír, položíme ho na prkýnko a naplníme nudlemi, krevetami, zeleninou, koriandrem a sezamovými semínky. Okraje papíru přehneme dovnitř a papír zarolujeme.
  4. Na arašídovou omáčku prolisujeme česnek, nastrouháme zázvor a promícháme s ostatními ingrediencemi. Pokud je příliš hustá, rozředíme ji asi dvěma lžícemi vlažné vody.

Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4
Obtížnost: střední

Jednoduché kung-pao. Připravte ho podle originálního receptu

Smažené jarní závitky s mletým masem

Vyzkoušejte také smaženou variantu jarních závitků, ke které se skvěle hodí sladká chilli omáčka. Rýžový papír doporučujeme namáčet v pivu, které dodá větší křupavost. Není to však nutné a stejně jako v předchozím receptu můžete použít studenou vodu.

Ingredience:

  • 400 g mletého masa
  • 16 ks rýžového papíru
  • 120 g rýžových nudlí
  • 1 cibule
  • 1/4 hlávky bílého zelí
  • 2 mrkve
  • 4 čerstvé chilli papričky
  • bambusové výhonky
  • olej na smažení
  • čerstvý koriandr
  • pivo na namáčení rýžového papíru (nemusí být)
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Rýžové nudle přelijeme horkou vodou a necháme pár minut odstát, aby změkly.
  2. Cibuli nakrájíme najemno a dáme ji restovat na pánev s trochou slunečnicového oleje. Po chvilce přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, na nudličky nakrájené zelí a po pár minutách také nakrájené bambusové výhonky a mleté maso. Dochutíme solí a černým pepřem.
  3. Když je maso téměř hotové, přimícháme nadrobno nakrájené chilli papričky a dobře promícháme. Poté směs necháme trochu zchladnout a vmícháme nasekaný koriandr.
  4. Rýžový papír necháme pár vteřin máčet v pivu nebo studené vodě, aby se s ním lépe pracovalo. Dáme jej na prkénko a naplníme rýžovými nudlemi a směsí z pánve. Dva protilehlé okraje přehneme dovnitř a papír pevně zarolujeme.
  5. Jarní závitky smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova. Necháme je okapat na ubrousku a podáváme se sladkou chilli omáčkou.

Doba přípravy: 1 hodina
Počet porcí: 4
Obtížnost: střední

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na jarní závitky. Připravte je s krevetami či mletým masem