Že jídlo bez masa není pořádné jídlo? Tyhle karbanátky vás přesvědčí o opaku. Olizovat se po nich bude i lecjaký masožravec. Vyzkoušejte je a přesvědčte se sami.
Karbanátky patří mezi oblíbené pokrmy, a to v mnoha podobách. Nejčastější jsou asi ty masové, běžné jsou ale i kapustové, do kterých se mnohdy maso taky přidává. My ho tentokrát vynecháme úplně. A stejně to bude dobrota.
Dnešní recept můžeme ještě obměnit dvěma jednoduchými triky. Do karbanátků lze kromě koření přidat ještě hrst čerstvých bylinek – použitím různých bylinek vykouzlíme pokaždé trochu jiné jídlo. Skvělá bude petržel, ale i pažitka nebo tymián. Přidat můžeme také další zeleninu, třeba vařený květák nebo brokolici.
10 zdravých potravin za pár korun
Postup přípravy
- Kapustu rozebereme na menší kousky a dáme vařit do osolené vroucí vody. Když je měkká, vyndáme ji a necháme okapat.
- Poté kapustu nakrájíme nadrobno a přendáme do velké mísy. Přidáme vejce, namočené pečivo a cibuli nakrájenou nadrobno. Vše smícháme. Tip: Cibulku můžeme nejprve osmažit dozlatova, karbanátky nám pak hezky ovoní.
- Směs dochutíme majoránkou, solí a pepřem. Podle konzistence přidáme tolik strouhanky, kolik bude třeba. Ručně zpracujeme a ze směsi tvarujeme karbanátky. Tip: Pokud máme raději křupavější krustu, můžeme připravené karbanátky ještě obalit ve strouhance.
- Smažíme v dostatečné vrstvě oleje, případně pečeme v troubě na plechu. Podáváme nejlépe s bramborou kaší.