Menu
WomanOnly
Recepty na sladké Snadné

Recept na karamel aneb jak se dělá ta nejsladší pochoutka na světě

Redakce

Redakce

Doba přípravy: 20 min

Této pochutině, oranžové až medové barvy, se sladkou chutí a nádechem připálení či opečení se jen těžko odolává. Na výrobu karamelu nepotřebujete mnoho surovin ani času, tak proč ji nezkusit i doma?

Kde se vzal karamel a jak ho použít

Karamel vznikl ve Skotsku v 17. století, kdy se z cukru a vody vyráběly bonbony. Později se začal přidávat tuk a mléko a karamel se stal velice populárním.

Karamel má nesčetná použití. Od původních bonbonů se karamel dnes používá jako příchuť do dortů, sušenek a zákusků, při zdobení pohárů nebo jako barvivo do alkoholických i nealkoholických nápojů.

Jak na výrobu karamelu?

Na výrobu karamelu najdete na internetu velmi mnoho receptů. Vyrobit si vlastní může být poměrně náročné a ne vždy máte jistý výsledek. Avšak za to sladké potěšení to jistě stojí.

Základem pro karamel je cukr a voda. Někdy se přidává pro změkčení máslo nebo smetana.

Recept na domácí karamel:

Suroviny

1 porce

Postup přípravy

  1. Do vyššího, pevnějšího hrnce nasypte cukr a začněte míchat, nejlépe nad středním plamenem. Po nějaké době začne cukr těžknout a lepit se, i v této fázi se musí stále míchat.
  2. Ve chvíli, kdy se cukr začne úplně rozpouštět, je zapotřebí hlídat jeho barvu i  chuť. Barva začíná být jemně žlutá, v této chvíli je karamel nejjemnější, až po tmavě hnědou, což je naopak chuť velmi hořká.
  3. Když už má cukr požadovanou barvu, vlijeme do hrnce trošku horké vody.  Voda s cukrem velmi vzpění a po chvíli se zase uklidní. Proto je lepší vlévat vodu po menších částech.
  4. Po přidání veškeré vody nám vznikne hmota, kterou můžeme za horkého stavu vylít na plech a vznikne nám tuhý, lámavý karamel nebo můžeme smíchat s máslem a vznikne nám tvárná hmota.
  5. Takto připravený karamel můžeme dál zpracovávat například na polevy nebo rozdělit do formiček, kde se díky máslu nepřilepí.

Tipy na dokonalý karamel

  • Při přípravě si připravte vše potřebné předem, jelikož se karamel musí neustále míchat.
  • Jakou má přesně karamel barvu nejlépe poznáte tak, že ho trošku kápnete na bílý talíř. Také zde rychleji vychladne pro ochutnávání.
  • Pozor, jelikož se cukr rozpouští až kolem 150°C, je hmota velice horká a mohla by vás snadno opařit!
  • Pokud nám z karamelu vznikne tvrdá, skelná hmota, cukr se připálil. Příště je třeba dávat si pozor na míchání i dobu vaření.

Ohodnoťte tento recept:
3,4
Právě čtete

Recept na karamel aneb jak se dělá ta nejsladší pochoutka na světě