Ať je horko, nebo zima, zmrzlina je vždycky prima. V létě si ji dáme nejradši venku do kornoutku, v chladných den upřednostníme tu doma v teple. Ale co na ni? Třeba karamelovou polevu.
Zmrzlinu můžete jíst jen tak nebo její konzumaci povýšit na výjimečný zážitek. To když si vyberete zmrzlinu opravdu kvalitní a ještě k ní přidáte něco navíc – nejen polevu, ale třeba také oříšky nebo kousky čokolády.
Karamelová poleva se bude skvěle hodit k vanilkové, ořechové a rozhodně i karamelové zmrzlině. Z ovocných zkuste jablečnou nebo hruškovou. Pokud máte jinou zmrzlinu, třeba se bude lépe hodit jahodová nebo čokoládová poleva. Vyzkoušejte i ty.
Čtěte také: Recepty na jahodovou zmrzlinu
Na 4 porce:
1 kelímek smetany ke šlehání
2 lžíce másla
2 lžíce sirupu nebo medu
220 g třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
Karamelová poleva na zmrzlinu postup:
1. V menším hrnci smícháme smetanu (čím tučnější, tím lepší), sirup a máslo. Za stálého míchání přivedeme k varu a poté odstavíme.
2. Do jiného hrnce s tlustým dnem si nasypeme cukr. Zahříváme na středním plameni, dokud cukr nezačne karamelizovat. Poté hrncem mírně otáčíme či ho nahýbáme, ale nemícháme. Zhruba po dvanácti minutách karamel zhnědne, v tu chvíli ho odstavíme.
3. Přilijeme smetanovou směs, vrátíme na plotnu a za stálého míchání vaříme ještě alespoň pět minut. Výsledkem je hladká jemná poleva. Na závěr přidáme vanilkový extrakt. Podávat můžeme polevu teplou i zastudena.
Tip: Vanilkový extrakt lze nahradit sáčkem vanilkového cukru, který přidáme společně s třtinovým cukrem. Poté však z množství třtinového cukru část ubereme.