Máte rádi kávu? Máte rádi moučník? A co takhle kávový moučník? Řezy s kávovým korpusem i kávovým krémem spojují tyto dvě věci dohromady naprosto dokonale.
Ať už pro nějakou speciální příležitost, nebo jen tak na chuť, udělají tyto řezy radost v každé domácnosti. Navíc nejsou vůbec složité. Přestože zašpiní trochu víc nádobí, po ochutnání zjistíte, že to stojí za to.
S přípravou začněte kvůli lepšímu ztuhnutí krému večer před pečením nebo – pokud budete péct odpoledne – ráno. A jestli chcete vytvořit méně tučnou a rychlejší verzi, zkuste vynechat krém. Řezy budou dobré i tak.
Recept na hraběnčin koláč s jablky. Upečte si moučník šlechtičen
Na velký plech:
200 g hořké čokolády
200 g másla
1 lžíce rozpustné kávy
220 g hladké mouky
půl balíčku prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
250 g cukru
30 g holandského kakaa
200 g bílého jogurtu
3 vejce
Na krém:
2 kelímky smetany ke šlehání
200 g hořké čokolády
moučkový cukr dle chuti
rozpustná káva dle chuti
Kávové řezy postup:
1. Čokoládu na polevu si nalámeme nebo nasekáme na menší kousky. Smetanu ohřejem. Část z ní dáme do hrnečku stranou a rozmícháme v ní rozpustnou kávu – třeba lžíci. Přes sítko přelijeme zpět ke zbytku smetany.
2. Nalámanou čokoládu si dáme do velké mísy a zalijeme horkou smetanou. Minutu necháme stát, poté pozvolna metlou mícháme, dokud se nám čokoláda nerozpustí a hmota nesjednotí. Necháme chvilku zchladit a pak dáme do lednice.
3. Nyní už jdeme na korpus. Kávu zalijeme 100 ml horké vody. Poté vlijeme do hrnce, přidáme pokrájené máslo a nalámanou čokoládu. Zvolna zahříváme, dokud se vše nerozpustí a nespojí.
4. Mezitím si v míse smícháme mouku, kakao, cukr, prášek do pečiva a jedlou sodu. V jiné míse smícháme vejce a jogurt. Přidáme mírně zchladlou čokoládovou směs, poté i moučnou směs a vytvoříme hladké těsto.
5. Nalijeme na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme alobalem a pečeme na 180 stupňů tři čtvrtě hodiny. Poté troubu stáhneme na 160, alobal sundáme a dopékáme, jak je třeba.
6. Po vyndání necháme koláč zchladnout. Když se tak stane, vyšleháme připravenou hmotu na krém. Korpus s ní potřeme a můžeme dozdobit třeba čokoládovými hoblinkami.
Tip: Pokud upřednostňujeme moučníky, které chutnají po kávě jen zlehka, dáme kávu buď pouze do korpusu, nebo jen do krému.