Ačkoliv se sezóna rebarbory rychle blíží svému konci, možná ještě máte pár jejích stonků v zásobě. Pokud nevíte, jak s nimi naložit, tento recept vás zaručeně nezklame.
Ingredience na rebarborový koláč (1 menší plech):
- 250 g polohrubé mouky
- Půl balíčku kypřícího prášku do pečiva
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 120 ml oleje
- 3 žloutky
- 8-10 lžic oleje
- Rebarbora
- 3 bílky
- 40 g cukru
3 recepty na rebarborový džem i marmeládu
Mouku smícháme s kypřícím práškem a oběma druhy cukrů. Přidáme olej, žloutky a mléko, jehož množství přizpůsobíme tuhosti těsta. Když vše důkladně promícháme, získáme husté těsto, které rovnoměrně rozetřeme na menší plech. Těsto poklademe kousky oloupané rebarbory a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Mezitím ušleháme sníh z bílků a zbytku cukru, který rozetřeme na předpečený koláč a pečeme dále až do zhnědnutí, tedy přibližně dalších 10 minut.
Tip: Rebarboru můžete zkombinovat i s jinými druhy ovoce, například s jablky či jahodami.