Protože králičí maso obsahuje nízké množství tuku a je velmi snadno stravitelné, svědčí figuře. Nejčastější podobou, jak si ho připravit, je právě pečený králík se zeleninou. Recept vyžaduje odležení zhruba hodinu až dvě a na pečení podle velikosti je třeba další hodina až hodina a půl.
Postup přípravy
- Nejdříve králíka odblaníme, naporcujeme (stehna, hřbet s kostí, přední běhy), osolíme, ochutíme mletým pepřem a nadrcenou směsí nového koření a bobkového listu.
- Uložíme na 1–2 hodiny do chladu. Potom je důležité důkladné opečení, proto všechny kusy dobře opečeme na oleji dozlatova.
- Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel a celer) nakrájíme na větší kusy a na oleji restujeme dozlatova spolu se slaninou, rozmarýnem a petrželovou natí. Nakonec zalijeme vývarem a vínem.
- Když se začne vše vařit, přidáme králíka a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C. Během pečení průběžně přeléváme a nepřiklápíme.