Pojďte si s námi trochu zakřenit! Tedy… vyrobit si něco z nesmírně zdravého křenu. Co třeba oblíbenou křenovou omáčku? Budete ji mít hotovou raz dva.
Křen je výjimečný svou palčivou chutí, méně už se ale ví, že je bohatý na vitamíny a minerály. Co se týče obsahu vitaminu C, směle porazí i pomeranč. Taky prospívá střevům a lze ho použít jako přírodní antibiotikum.
Pokud vám tedy křen chutná, nezapomeňte ho do svého jídelníčku čas od času zařadit. Nejvíc se hodí k masu. Netradiční, ale vůbec ne špatná, je i kombinace s rybou. Pokud je na vás chuť křenu příliš silná, můžete ji zjemnit třeba jablky.
Jak uvařit ovar? Tipy a triky pro dokonalé vepřové maso
Na 4 porce:
- 90 g másla
- 50 g hladké mouky
- 600 ml hovězího vývaru
- 100 ml mléka
- 3 lžíce nastrouhaného křenu
- sůl
Křenová omáčka postup:
1. V hrnci rozpustíme máslo a zasypeme ho moukou. Během asi dvou minut vymícháme světlou jíšku. Zalijeme hovězím vývarem. Přidáme mléko, osolíme a rozmícháme metličkou.
2. Vaříme za občasného míchání alespoň čtvrt hodiny. Mezitím si oškrábeme křen a nastrouháme ho najemno. Ke konci vaření přidáme křen, zamícháme a necháme vařit ještě tři minuty.
Tip: Křen je lepší nepřidávat naráz, ale postupně. Vyhneme se tak riziku příliš silné omáčky. Každý kus má totiž jinou intenzitu.
3. Omáčku podáváme nejlépe s vařeným hovězím masem.