Výborný nadýchaný dezert potěší každého milovníka sladkého. Jeho příprava si však žádá určité zkušenosti a trochu cviku. Ne nadarmo ho mnozí považují za tzv. vyšší dívčí cukrářského oboru.
Suflé – recept na jedničku s hvězdičkou
Lehký dezert z našlehaných bílků se zrodil ve Francii. Jako první spatřilo světlo světa čokoládové suflé. Postupně vzniklo i suflé vanilkové, suflé slané a suflé zkombinované s různými druhy ovoce. Protože je základem sníh z bílků, je nemožné udělat klasické suflé bez vajec. Při jeho přípravě je třeba si všímat všech detailů a neopomenout správnou regulaci tepla při pečení. Základem každého suflé jsou našlehané bílky, které by měly během šlehání zvětšit svůj objem přibližně sedmkrát.
Jak na dobře ušlehaný sníh?
Aby byl výsledek šlehání co nejlepší, dbejte na to, aby měla vejce pokojovou teplotu a při oddělování bílků od žloutků nezůstal v bílku ani kousek žloutku. Pomoci si můžete i tím, že před šleháním přidáte k bílkům špetku soli. Dávejte si pozor také na to, abyste bílky nepřešlehali. Stále musí být pěkně nadýchané, na metle držet tvar a lesknout se.
Postupujte opatrně
Ve chvíli, kdy máte našlehané bílky vmíchat do krémové báze, buďte velmi opatrní a nikam nespěchejte. Bílky přidávejte postupně a pomáhejte si plastovou stěrkou. Vzniklou hmotu přendejte do kulatých porcelánových misek, které jsou k pečení suflé nejlepší.
Suflé vyndejte z trouby ve správném okamžiku
Troubu předehřejte na 200 stupňů a po vložení misek se suflé snižte výkon na 190 stupňů. Protože to pravé suflé je zvenku upečené a ve středu tekuté, vytáhněte misky přibližně po 25 minutách pečení. Ihned podávejte, protože během chvíle začne suflé ztrácet svůj tvar i objem.
Recept na čokoládové brownies: Hříšně dobrý dezert podle Jamieho Olivera
Čokoládové suflé s malinami
Suroviny:
- 200 g hořké čokolády
- 70 ml uvařené kávy
- 450 ml mléka
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 4 žloutky
- 6 bílků
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- máslo a cukr na vymazání misek
- čerstvé maliny
Postup:
- Formičky vymažte máslem a vysypte cukrem krystal.
- Mouku s trochou mléka dejte do hrnce a na mírném plamenu za stálého míchání přilévejte další mléko. Poté přidejte také máslo, čokoládu a uvařenou kávu a čekejte, dokud se vše nerozpustí. Směs nezapomeňte neustále míchat.
- Krém sundejte z plotny a nechte ho zchladnout.
- Bílky oddělte od žloutků.
- Žloutky přidejte do vychladlého krému společně s vanilkovým extraktem.
- Bílky vyšlehejte do tuha se lžící cukru a velmi opatrně přidejte do krému.
- Celou směs nalijte do připravených formiček a naplňte je pouze ze tří čtvrtin.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte na 190 stupňů.
- Po 25 minutách suflé vyndejte a před podáváním ozdobte malinami a posypejte moučkovým cukrem.
Recept na borůvkové muffiny
Čokoládové suflé bez mouky
Suroviny:
- 4 žloutky
- 4 bílky
- vanilkový extrakt
- 50 g kakaa
- 2 lžíce kokosového tuku
- 4 lžíce medu
- 20 g loupaných mandlí
- špetka soli
- máslo a cukr na vymazání formy
Postup:
- Kakao s kokosovým tukem a lžící medu rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte vanilkový extrakt a odložte stranou, aby krém vychladl.
- Žloutky se 3 lžícemi medu vyšlehejte do pěny a poté přidejte kakaovou hmotu.
- Do krému nasypte také na jemno pomleté mandle.
- Bílky se špetkou soli ušlehejte do tuha a opatrně vmíchejte do krému.
- Keramické nádoby vymažte máslem a vysypte cukrem. Nalijte krém do tří čtvrtin a vložte do trouby rozpálené na 150 stupňů. Suflé bude hotové po 20 – 30 minutách.
Jak správně ušlehat sníh z bílků
Vanilkové suflé
Suroviny:
- 6 bílků
- 100 g vanilkového cukru
- 2 vanilkové lusky
- 200 g čerstvého ovoce
- 50 g másla
- moučkový cukr
Postup:
- Zapékací mističky vymažte máslem a vysypte polovinou vanilkového cukru.
- V míse smíchejte nadrobno nasekané ovoce se zbytkem vanilkového cukru.
- Bílky s vnitřní částí vanilkových lusků vyšlehejte do tuhého sněhu.
- Vyšlehaný sníh opatrně dejte do zapékacích misek a do středu vložte lžíci ovocné směsi.
- Pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů asi 10 minut.
- Před podáváním posypte moučkovým cukrem.