Maliny se už na keřích začínají červenat a kdo má takových stromků doma hned několik, začíná přemýšlet, co se sladkou úrodou udělat. Jestli už vás nebaví mlsat maliny jen tak, vyzkoušejte třeba naše recepty na domácí malinovou marmeládu.
Plody maliníku jsou ceněné zejména pro vysoký obsah antioxidantů, kterými můžete účinně bojovat proti horečnantým a zánětlivým onemocněním. Maliny určitě mlsejte při zánětu průdušek či revmatu. Zlepšují ale také stav kuřáků a alkoholiků.
Recept na malinovou marmeládu
- 1 kg malin
- 350 g cukru
- 5 g kyseliny citronové
- 1 balení Gelfix Super 3:1
Maliny důkladně propláchneme a necháme okapat. Pak je vložíme do hrnce a přisypeme kyselinu citronovou. Cukr smícháme se želírovacím přípravkem a přisypeme k ovoci. Vše přivedeme k varu a za stálého míchání necháme alespoň tři minuty vařit. Poté sundáme nádobu z tepla.
Jestli se na povrchu utvořila pěna, sebereme ji a uvařenou marmeládu okamžitě plníme do sterilizovaných sklenic až po okraj. Uzavřeme je a necháme otočené víčkem dolů vychladnout.
Recept na malinovou marmeládu pro náročné
Natrhané a omyté maliny vrstvíme do mísy nebo lépe do hrnce a každou vrstvu posypeme cukrem. Takto připravené ovoce necháme asi 2 dny odležet, nejlépe na chladnějším míste. Když maliny pustí šťávu, rozvaříme je na mírném ohni, aby se nepřipálily.
Vzniklou kaši propasírujeme a znovu přivedeme k varu, dokud nezíská hustší konzistenci. Pak ji odstavíme z ohně.
Připravíme si rozvar z letních jablek tak, že ovoce zbavíme slupek a jádřinců a nakrájené na čtvrtky vložíme spolu s cukrem do hrnce, kde jablka rozvaříme v hustou kaši. Můžeme je podlít i trochou vody, aby se nepřipalovala.
Hmotu z jablek pak přidáme k malinám a za stálého míchání obě složky spojíme. Je třeba pracovat svižněji, neboť hmota díky pektinu obsaženému v jablíčkách rychle želíruje a hmota rychle houstne.
I při naplnění do sklenic je třeba postupovat rychleji a proto si připravte sklenice, které jste předem zahřály. Dobrým trikem je dát je na nejrychlejší program do myčky a těsně po usušení sklenice vyndat a plnit. Sklenice jsou nejen umyté, ale i zahřáté.
Zdroj: www.ezavarovani.cz