Menu
WomanOnly
Nápoje

Recept na malinovou šťávu: Vyrobte si domácí sirup bez chemie navíc

Malin existuje mnoho druhů, všechny jsou ale vynikající nejen chuťově, ale i díky svým zdravotním výhodám. Jestli máte malin doma tolik, že nevíte, co s nimi, vyzkoušejte z nich třeba domácí malinový sirup. Můžete ho pít jako šťávu s vodou i v nevlídných zimních měsících.

Maliny nejen skvěle chutnají, ale jsou také výborné při léčbě horečnatých nebo zánětlivých onemocněních a pomáhají kuřákům či alkoholikům. Využít se dají nejen plody maliníku, ale i sušené listy, jejich výluhy jsou výborné na kloktání při zánětech v dutině ústní či k potírání kožních chorob. Výborně chutnají také v čaji, kde se jejich účinky znásobují.

Dva recepty na malinový koláč. Zkuste krém i drobenku!

Recept na domácí malinový sirup

  • 1 kg malin
  • 8 g kyseliny citronové
  • 1/2 l vody
  • 1,6 kg cukru krystal

Maliny na domácí malinovou šťávu nesmí být příliš přezrálé a napadené plísní. Čerstvé plody omyjeme a rozmačkáme v půl litru vody. Směs necháme asi 12 hodin odstát, pak ji přecedíme přes plátýnko. Na jeden litr vzniklé šťávy přidáme 1,6 kg cukru a za stálého míchání ho v ní rozpustíme. Teplota nesmí přesáhnout 80 °C a šťáva nesmí přejít varem!

Ještě horký malinový sirup nalijeme do čistých lahví a ihned uzavřeme. Na chladném místě vydrží až do příští malinové sezony.

Ohodnoťte tento recept:
3,2
Právě čtete

Recept na malinovou šťávu: Vyrobte si domácí sirup bez chemie navíc