Malin existuje mnoho druhů, všechny jsou ale vynikající nejen chuťově, ale i díky svým zdravotním výhodám. Jestli máte malin doma tolik, že nevíte, co s nimi, vyzkoušejte z nich třeba domácí malinový sirup. Můžete ho pít jako šťávu s vodou i v nevlídných zimních měsících.
Maliny nejen skvěle chutnají, ale jsou také výborné při léčbě horečnatých nebo zánětlivých onemocněních a pomáhají kuřákům či alkoholikům. Využít se dají nejen plody maliníku, ale i sušené listy, jejich výluhy jsou výborné na kloktání při zánětech v dutině ústní či k potírání kožních chorob. Výborně chutnají také v čaji, kde se jejich účinky znásobují.
Dva recepty na malinový koláč. Zkuste krém i drobenku!
Recept na domácí malinový sirup
- 1 kg malin
- 8 g kyseliny citronové
- 1/2 l vody
- 1,6 kg cukru krystal
Maliny na domácí malinovou šťávu nesmí být příliš přezrálé a napadené plísní. Čerstvé plody omyjeme a rozmačkáme v půl litru vody. Směs necháme asi 12 hodin odstát, pak ji přecedíme přes plátýnko. Na jeden litr vzniklé šťávy přidáme 1,6 kg cukru a za stálého míchání ho v ní rozpustíme. Teplota nesmí přesáhnout 80 °C a šťáva nesmí přejít varem!
Ještě horký malinový sirup nalijeme do čistých lahví a ihned uzavřeme. Na chladném místě vydrží až do příští malinové sezony.