Menu
WomanOnly
Zavařování Snadné

Recept na marmeládu ze špendlíků a čatní z mirabelek. Experimentujte!

Adéla Beranová

Adéla Beranová

Doba přípravy: 60 min

Mirabelky nebo také lidově zvané špendlíky jsou výborným ovocem, které si můžete natrhat všude možně v přírodě. Teď je právě čas jejich dozrávání a vy si z nich můžete vyrobit třeba výbornou marmeládu nebo trochu netradiční čatní omáčku. 

Mirabelka nebo špendlíky?

Je sice pravda, že z botanického hlediska se mirabelky a špendlíky liší, dokonce se v každém kraji pod tímto ovocem myslí možná trochu něco jiného. Řeč je ale o žlutých nebo červených plodech připomínajícíh tvarem i strukturou malé švestky. Aby taky ne, jsou to stromy se slivoní švestkou příbuzné.

Marmelády a čatní

Mirabelky i špendlíky se dají zpracovat na mnoho způsobů. Když už vás omrzí je jíst jen tak nebo zapékat do koláčů a buchet, vyzkoušejte třeba marmeládu nebo slané čatní.

Recept na angreštovou marmeládu. Vyrobte si tradiční dobrotu z netradiční suroviny

Recept na marmeládu ze špendlíků či mirabelek

Suroviny

1 porce

Postup přípravy

  1. Ovoce pečlivě omyjeme a odstopkujeme, pak nasypeme do velkého hrnce a přidáme trošku vody. Dusíme, dokud se mirabelky úplně nerozvaří.
  2. Pak je propasírujeme skrz jemné sítko a znovu přivedeme k varu.
  3. Gelfix smícháme se dvěma lžícemi cukru a přimícháme do ovoce. Nakonec přidáme zbytek cukru, ještě pět minut povaříme a plníme do sterilizovaných sklenic. Ty otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout.
  4. Čatní nebo také chutney či čatný je zavařená omáčka či směs, která se podává většinou studená k masu, sýrům nebo se dá mazat jako pomazánka na chleba. Čatní se dá vyrobit téměř z jakéhokoli ovoce či zeleniny. Oblíbené je třeba švestkové, ale výborně chutná i to z mirabelek.

Recept na výborný rybízový džem, který vás překvapí svou svěží chutí

Recept na čatní ze špendlíků či mirabelek

  • 1 kg mirabelek/špendlíků
  • 300 g cukru krupice
  • 150 ml červeného vinného octa
  • 1 červená a 1 hnědá cibule, 5 stroužků česneku
  • 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 bobkové listy, skořice, sůl

Mirabelky podusíme spolu s nakrájenou cibulí a rozdrceným česnekem, po chvíli přidáme vinný ocet a koření. Vše dusíme, dokud nevznikne hustá hmota. Dochutit můžeme podle vlastní chuti a fantazie, třeba ještě badyánem, ale i kardamonem, timiánem nebo jiným aromatickým kořením.

Směs plníme do sterilizovaných sklenic, které obracíme víčkem dolů, stejně jako u marmelády.

Ohodnoťte tento recept:
3,1
Právě čtete

Recept na marmeládu ze špendlíků a čatní z mirabelek. Experimentujte!