Mirabelky nebo také lidově zvané špendlíky jsou výborným ovocem, které si můžete natrhat všude možně v přírodě. Teď je právě čas jejich dozrávání a vy si z nich můžete vyrobit třeba výbornou marmeládu nebo trochu netradiční čatní omáčku.
Mirabelka nebo špendlíky?
Je sice pravda, že z botanického hlediska se mirabelky a špendlíky liší, dokonce se v každém kraji pod tímto ovocem myslí možná trochu něco jiného. Řeč je ale o žlutých nebo červených plodech připomínajícíh tvarem i strukturou malé švestky. Aby taky ne, jsou to stromy se slivoní švestkou příbuzné.
Marmelády a čatní
Mirabelky i špendlíky se dají zpracovat na mnoho způsobů. Když už vás omrzí je jíst jen tak nebo zapékat do koláčů a buchet, vyzkoušejte třeba marmeládu nebo slané čatní.
Recept na angreštovou marmeládu. Vyrobte si tradiční dobrotu z netradiční suroviny
Recept na marmeládu ze špendlíků či mirabelek
Postup přípravy
- Ovoce pečlivě omyjeme a odstopkujeme, pak nasypeme do velkého hrnce a přidáme trošku vody. Dusíme, dokud se mirabelky úplně nerozvaří.
- Pak je propasírujeme skrz jemné sítko a znovu přivedeme k varu.
- Gelfix smícháme se dvěma lžícemi cukru a přimícháme do ovoce. Nakonec přidáme zbytek cukru, ještě pět minut povaříme a plníme do sterilizovaných sklenic. Ty otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout.
- Čatní nebo také chutney či čatný je zavařená omáčka či směs, která se podává většinou studená k masu, sýrům nebo se dá mazat jako pomazánka na chleba. Čatní se dá vyrobit téměř z jakéhokoli ovoce či zeleniny. Oblíbené je třeba švestkové, ale výborně chutná i to z mirabelek.
Recept na výborný rybízový džem, který vás překvapí svou svěží chutí
Recept na čatní ze špendlíků či mirabelek
- 1 kg mirabelek/špendlíků
- 300 g cukru krupice
- 150 ml červeného vinného octa
- 1 červená a 1 hnědá cibule, 5 stroužků česneku
- 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 bobkové listy, skořice, sůl
Mirabelky podusíme spolu s nakrájenou cibulí a rozdrceným česnekem, po chvíli přidáme vinný ocet a koření. Vše dusíme, dokud nevznikne hustá hmota. Dochutit můžeme podle vlastní chuti a fantazie, třeba ještě badyánem, ale i kardamonem, timiánem nebo jiným aromatickým kořením.
Směs plníme do sterilizovaných sklenic, které obracíme víčkem dolů, stejně jako u marmelády.