Medovník patří v českých restauracích a cukrárnách mezi nejoblíbenější moučníky. Zkuste si podobný upéct doma. Garantujeme, že si pochutnáte i tak.
Medová chuť je v dezertech žádaná obzvlášť v chladných dnech, v nichž doslova hladí nejen na jazyku, ale i na duši. V kombinaci s horkým čajem tak tvoří medové řezy takřka ideální zimní dvojici.
Vrch řezů můžete dozdobit dle gusta. Pokud vám zbyde krém, můžete ho nanést a zasypat ořechy nebo drobečky těsta (ty získáte, pokud na krajích oříznete korpusy, aby měly řezy rovný tvar). Skvělá bude i poleva z ropuštěné čokolády.
Recept na lahodné jahodové řezy na plech se smetanou
Na 1 běžný plech:
500 g hladké mouky
80 g medu
60 g másla
150 g moučkového cukru
2 vajíčka
1 lžička jedlé sody
1 lžička vanilkového extraktu
Na krém:
500 ml mléka
20 g bramborového škrobu
2 žloutky
40 g cukru
1-2 lžičky vanilkového extraktu
200 g másla
Medové řezy postup:
1. Prosijeme si mouku a smícháme s jedlou sodou. Zbylé ingredience na korpus si dáme do hrnce, který umístíme do vodní lázně. Pozvolna zahříváme, ale nevaříme, na plotně necháme, dokud se ingredience nespojí a nevytvoří jednotnou hmotu.
2. Směs přilijeme k mouce a vypracujeme, nejlépe ručně, těsto. To si rozdělíme na 4 části. Každou z částí vyválíme do obdélníku o velikosti plechu.
Tip: Je třeba pracovat s teplým těstem, proto pracujeme rychle. Pokud nám těsto vystydne, dáme ho na vteřinku povolit do trouby, kterou se mezitím rozehříváme.
3. Pláty pečeme jeden po druhém v troubě vyhřáté na 160 stupňů pár minut. V mezičase se pustíme do přípravy krému. Polovinu mléka dáme do hrnce, přidáme cukr, vanilkový exktrakt a přivedeme k varu. Zbylé mléko si společně s žloutky a škrobem vyšleháme. Vmícháme do hrnce a pokračujeme v míchání, dokud nám směs nezhoustne do pudinkové konzistence. Poté necháme zchladnout.
Tip: Pro zajímavější chuť můžeme do krému přidat 1-2 lžíce rumu.
4. Krém finišujeme, když je zchladlý pudink i jednotlivé pláty. V míse prošleháme máslo a po částech vmícháváme pudink. Na závěr nás čeká skládání. První korpus potřeme asi třetinou krému, přiložíme druhým a postup stále opakujeme. Vrch dozdobíme dle gusta.