Miso polévka je tradiční japonská polévka, jejímž základem je vývar dashi, do kterého se přidává miso pasta. Další suroviny jsou volitelné, často se používají například mořské řasy wakame či nori, houby, tofu, krevety nebo sezónní zelenina. My pro vás máme recept na miso polévku s tofu, řasami nori a houbami shiitake.
Při přípravě miso polévky se možná setkáte s ingrediencemi, o kterých jste dosud neslyšeli. Neznámý může být například vývar dashi, který se v mnoha receptech na miso polévku nahrazuje vývarem zeleninovým. Základem dashi vývaru je tuňák, dále se přidávají mořské řasy či houby.
Pravá miso polévka tedy není vhodná pro vegetariány, jelikož obsahuje vývar z tuňáka. Pokud si chcete připravit vegetariánskou verzi, nahraďte dashi vývar klasickým zeleninovým.
Proč je miso polévka zdraví prospěšná
Miso polévka je známá pro své zdravotní benefity. Jednou ze základních surovin pro její přípravu je miso pasta, která se ve většině případů vyrábí z fermentovaných sójových bobů. Ty obsahují velké množství bílkovin, vitamínů i minerálních látek. Další běžnou přísadou jsou mořské řasy, které rovněž obsahují vitamíny a minerály a jsou také zdrojem enzymů a vlákniny.
Nelze opomenout ani probiotika, která jsou v miso polévce obsažená díky fermentaci. Probiotika mají řadu funkcí a pro náš organismus jsou prospěšná mnoha způsoby. Především mají pozitivní účinky na trávicí trakt a posilují imunitní systém.
Suroviny
4 porce
Na podávání
Postup přípravy
Začneme tím, že si připravíme dashi vývar. Pokud chcete vegetariánskou miso polévku, můžete ho nahradit klasickým zeleninovým vývarem. Doba přípravy se tím zkrátí na cca 15 minut.
Jeden plát nori nalámeme na menší kousky a zalijeme litrem vody. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 30 minut. Ke konci vaření přidáme tuňáka a necháme projít varem. Hotový dashi vývar přecedíme.
Miso pastu dáme do mističky a smícháme s troškou horkého vývaru, aby vznikla hladká kašička.
Vývar přivedeme k varu a přidáme na kolečka nakrájené jarní cibulky a houby. Vaříme 10 minut a poté vypneme zdroj tepla.
Pomalu a za stálého míchání přidáme miso pastu.
Nakonec do polévky nalámeme druhý plát nori a přidáme na kostičky nakrájené hedvábné tofu.
Miso polévku podáváme s nasekaným čerstvým koriandrem.