Bábovka patří ke klasikám pečených moučníků. Pokud tedy přemýšlíte, co si upéci k čaji, na snídani, nebo čím pohostit návštěvu, vyzkoušejte náš osvědčený recept.
Postup přípravy
- Z bílků a špetky soli vyšlehejte ručním mixerem tuhý sníh. Ve větší míse smíchejte žloutky s cukrem, přidejte vodu a olej. Postupně přisypávejte mouku, prášek do pečiva a nastrouhanou kůru z citronu. Ingredience důkladně promíchejte. Poté opatrně přidejte tuhý sníh z bílků.
- Dvě třetiny těsta nalijte do formy, kterou předem vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Do zbylého těsta přidejte kakao a tmavé těsto přilijte do formy. Tím vznikne mramorová bábovka.
- Troubu předehřejte na 180 °C, formu do ní vložte a pečte 40 minut. Po uplynutí doby špejlí zkontrolujte, jestli těsto nelepí. Poté nechte ještě 10 minut dopéct. Upečenou bábovku vyklopte a po vychladnutí posypte moučkovým cukrem. Nekrájejte, pokud je horká, těsto by se mohlo srazit.
Tip! Do těsta můžete přisypat ořechy, brusinky nebo nastrouhanou margotku.