Menu
WomanOnly
Hovězí maso Střední

Recept na musaku. Jak na tuto tradiční řeckou specialitu?

Michaela Šilháčková

Michaela Šilháčková

Doba přípravy: 2 hod

Při zmínce o pokrmu musaka si pravděpodobně vybavíte dovolenou v Řecku. Aby také ne, když se jedná o jedno z tradičních řeckých jídel, nabízených snad v každé místní taverně. Řeckou musaku si poměrně snadno připravíte i vlastní kuchyni. Jak na to?

Co je to musaka?

Musaka je zapékané jídlo z mletého masa a zeleniny, které se připravuje zejména v oblasti Balkánu a Blízkého východu. Nejznámější je řecká musaka, leckdo však ochutnal také musaku bulharskou, srbskou či tureckou. V jednotlivých oblastech se mohou mírně lišit použité ingredience, nikdy však nechybí mleté jehněčí nebo hovězí maso, různé druhy zeleniny a bešamelová omáčka.

Jak na dokonalé gratinované brambory? Připravte je podle tradičního receptu

Pravá řecká musaka

Jedná se o poměrně jednoduché, i když časově náročnější jídlo. Nedílnou součástí řecké musaky je lilek a jehněčí maso, které je však možné nahradit hovězím.

Suroviny

4 porce

Postup přípravy

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji dozlatova. Přidáme mleté maso a několik minut ho ze všech stran opékáme. Ke konci opékání přidáme také nadrobno nakrájený česnek, skořici, římský kmín, oregano a větší špetku soli. Necháme rozvonět.
  2. Přidáme konzervovaná rajčata a trochu mletého černého pepře. Přikryjeme pokličkou a necháme  alespoň 20 minut probublávat. Dáváme však pozor, aby se směs nezačala připalovat.
  3. Cuketu a lilek nakrájíme na zhruba centimetrové plátky, které vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 200 °C asi 10 minut. Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky tlusté zhruba půl centimetru. 
  4. Pekáček vytřeme trochou oleje. Postupně do něj klademe vrstvu osolených brambor, vrstvu cukety a lilku, vrstvu masové směsi a vrstvičku parmezánu. Zakryjeme a pečeme na 180 °C přibližně 30 až 40 minut.
  5. Mezitím si připravíme bešamel. Máslo rozehřejeme v pánvi a zasypeme stejným množstvím mouky. Opékáme asi minutu (jíška by vůbec neměla zhnědnout). Přilijeme smetanu a dobře rozmícháme. Ochutíme špetkou soli a muškátovým oříškem a přivedeme k varu.
  6. Jakmile jsou brambory skoro měkké, přilijeme bešamel. Zvýšíme teplotu v troubě na 200 °C a pečeme nezakryté ještě 15 minut.

 

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na musaku. Jak na tuto tradiční řeckou specialitu?