Češi mají v oblibě ochucovat jídlo majonézou. Proč za ni ale utrácet, když si ji můžete velmi jednoduše vyrobit sami doma za pár korun a budeme přesně vědět, co bude obsahovat. Lepší domácí majonézu jste ještě nejedli!
Ruce vám při přípravě neupadnou
Její výroba není nic složitého, v našem receptu navíc využijete tyčový mixér, takže se nemusíte namáhat u ručního šlehání s pomalým přiléváním oleje, kde nikdy není jisté, jak dopadne výsledek. Náš postup je rychlý a úspěch zaručený.
Majonéza nepatří do zdravé výživy, ale pokud si ji uděláte doma, nemusíte se zbytečně strachovat o vaši linii. Vajíčka a malé množství oleje, obzvláště pokud je kvalitní, vám jen tak kila nepřidají. Jedinou věcí, na kterou si budete muset dát pozor, je její trvanlivost, v lednici vydrží jen pár dní. Udělejte si jen menší množství, které dokážete včas spotřebovat.
Budete potřebovat:
- 2 žloutky
- 150 ml slunečnicového oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- šťáva z půlky citronu
- sůl a pepř
Budete překvapeni, jak málo stačí, aby byla majonéza hotová. Všechny ingredience dáme do úzké vysoké nádoby na mixování, vložíme mixér, zapneme a velmi pomalu táhneme nahoru. Majonéza bude hotová už přibližně za deset sekund. Pokud se bojíte, že ji za tak krátkou dobu nezvládnete namíchat, postupujte ještě pomaleji. Když ji budete dělat poněkolikáté, už se zdržovat nebudete, uvidíte, že vám opravdu stačí pár sekund.
Majonézu vylepšete bylinkami nebo česnekem
Můžete také vyzkoušet variantu s olivovým olejem, která je pro svou výraznou chuť vhodná například k pečeným bramborám nebo k rybě, do bramborového salátu využijte raději klasiku se slunečnicovým olejem. Oleje ale musíte použít 200 ml, protože je hustší. Ve finále si můžete zaexperimentovat a přidat například utřený česnek, nasekané bylinky, kapary apod. Fantazii se meze nekladou a způsobů, jak vylepšit vaši domácí majonézu, je nepřeberné množství.