Jahodový, borůvkový, rybízový, tohle všechno už známe, ale co třeba vyzkoušet nový druh džemu? Máme pro vás skvělý recept, budete překvapeni, jak vám nektarinkový džem zachutná.
Nektarinky nejen dobře chutnají
Nektarinky, ovoce podobné broskvím, má lahodnou chuť a je bohaté na vitamin C, obsahuje přírodní fruktózu, zdraví prospěšnou vlákninu. Hlavně díky vitaminu C a minerálním látkám, obsažených v nektarinkách podpoříte svou imunitu.
Další dobrou zprávou je, že jsou nektarinky v tuto dobu běžně k dostání za přijatelnou cenu. Na výrobu domácího džemu však bude lepší vybírat pečlivěji. Nejlépe uděláte, seženete-li šťavnaté a hodně sladké.
Recept na nektarinkový koláč, kterému nikdo neodolá
Výroba nektarinkového džemu
Výrobit domácí nektarinkový džem je poměrně snadné. Potřebovat budete 6 hrnečků nektarinkové dužiny, kterou získáte ponořením nektarinek do horké vody a sloupnutím slupky. (Džem se však dá dělat i se slupkou, záleží na vaší chuti). Dále si připravíte 1 vanilkový lusk, 1 citron, 5 hrnečků cukru a 4 zavařovací sklenice. Dle vlastních preferencí si však džem můžete vylepšit extraktem z mandlí, lžičkou skořice, brandy nebo čerstvým zázvorem jako pikantnější variantu.
3 recepty na nektarinkový koktejl. Udělejte si letní osvěžení doma
Postup
Dužinu z oloupaných nektarinek nakrájíme na co nejmenší kostičky a dáme do hrnce. Přidáme cukr, z vanilkového lusku seškrábneme nožem vanilková semínka a přidáme do hrnce spolu s citronovou šťávou. Necháme přibližně 30 minut probublávat na velmi malém plamínku. Poté stačí hmotu naservírovat do sterilovaných zavařovacích sklenic. Ty pak ponoříme do vroucí vody a necháme cca 10 minut vařit.
Nektarinkový džem je výborný nejen na veku s máslem a sladké pečivo, ale skvělý je i do koláčů a ovocných knedlíků. Tak dobrou chuť!