Domácí limonády se těší rostoucí oblibě – v nabídce je má každá druhá kavárna či restaurace, lidé si je rádi připravují i doma. Není divu. Jde o ideální osvěžující nápoj nejen na léto.
V době nekvalitních džusů a přeslazených limonád není nic lepšího než si připravit ovocné pití doma. Možností je spoustu – od freshů přes sirupy až po limonády. Výrobu máte pod dohledem, takže přesně víte, jaké suroviny váš nápoj obsahuje. Takové pití je čerstvé, kvalitní a mnohdy navíc zdravé.
Ovocnou limonádu lze v základu připravit naprosto jednoduše – potřebujete pouze vybrané ovoce, citronovou šťávu, vodu a případně něco na doslazení. Ovoce můžete kombinovat, lze experimentovat s bylinkami nebo měnit poměry surovin. Pokaždé tak můžete vytvořit novou a unikátní limonádu.
Postup přípravy
- Okurky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Citron rozpůlíme a vymačkáme z něj šťávu. Tu dáme společně s nakrájenými okurkami a půl litrem vody do mixéru a rozmixujeme dohladka.
- Hotovou směs dáme do lednice na půl hodiny louhovat. Poté ji přecedíme do karafy nebo džbánku. Dolijeme zbylou vodou, množství regulujeme podle vlastní chuti.
- Limonádu dle potřeby dosladíme – medem, agávovým sirupem či třtinovým cukrem. Se sladidlem ale šetříme. Chladíme v lednici a podáváme s plátkem okurky.
Tip: Do limonády můžeme přidat pár lístků máty nebo meduňky. Společně s okurkou lze rozmixovat také meloun, a vytvořit tak limonádu dvou chutí.