Neexistuje snad lepší dezert na léto než právě cheesecake. Je nadýchaný, svěží a má spoustu variací. Receptů na cheesecake existuje nespočet. Připravit si můžete cheesecake pečený i nepečený, klasický i netradiční. Těžko hledat odpověď na otázku, která z jeho variant je nejlepší. My se přikláníme ke klasickému cheesecaku, ochucenému vanilkou a citronovou šťávou.
Druhy cheesecaků – co je vlastně tradiční cheesecake?
Cheesecake lze připravit v mnoha variantách a nemáme teď na mysli jen jeho možné příchutě. Můžeme ho udělat z kteréhokoliv smetanového či krémového sýra, navíc existují pečené i nepečené verze. Je možné použít i tvaroh, ale pak už se nejedná o klasický cheesecake.
Korpus se většinou připravuje ze sušenek a másla, případně z drobivého těsta. Druhou vrstvu tvoří sýrový krém (odtud název cheesecake), tradičně připravovaný z ricotty, mascarpone či krémového sýra (například Philadelphia, Lučina). Volitelná třetí vrstva už poskytuje velký prostor pro fantazii – může být ovocná, čokoládová, ale také karamelová či kávová.
V zásadě tedy můžeme rozlišit dva základní druhy cheesecaku – pečený a nepečený. Pokud bychom chtěli cheesecaky rozdělit dle použitých surovin, můžeme v našich končinách hovořit o cheesecaku z krémového sýra nebo o tvarohovém cheesecaku.
Tvaroh, který lze koupit u nás a v okolních státech, však nelze sehnat například v USA, kde je cheesecake velmi oblíbený. Tvarohový cheesecake tedy nepředstavuje “oficiální” druh tohoto dezertu, spíše jeho variantu, která se rozšířila jen v určitých částech světa.
Platí, že tradiční cheesecake je pečený a připravuje se z krémového sýra. Údajně se cheesecake zrodil ve starověkém Řecku, konkrétně na ostrově Samos. Již v 8. stol. př. n. l. si na něm měli pochutnávat tamější olympionici, kteří pro podání co nejlepšího výkonu potřebovali dostatek bílkovin a dalších živin, jichž byl cheesecake bohatým zdrojem.
Klasický pečený cheesecake z mascarpone
Do klasického cheesecaku patří krémový či smetanový sýr, vejce a trochu cukru. Chybět nesmí ani šťáva z citronu a vanilka. Nejlepší je do cheesecaku použít pravou vanilku, můžete však sáhnout i po vanilkovém extraktu. Pro intenzivnější citronovou příchuť přidejte nastrouhanou kůru z jednoho citronu.
Suroviny
1 porce
Postup přípravy
Sušenky rozmixujeme v robotu nebo je vložíme do pevného sáčku a rozdrtíme válečkem. Poté je smícháme s rozpuštěným máslem. Tip: Máslové sušenky jsou do cheesecaku klasika, ale zkusit můžeme i skořicové, oříškové nebo čokoládové. Jen pozor, aby nebyly moc sladké.
Sušenkovou směs nasypeme na dno kulaté formy vyložené pečicím papírem a dlaněmi přitlačíme.Můžeme si pomoct také skleničkou. Na kraji těsto trochu zvedneme do boků formy. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba deset minut.
Mezitím si připravíme krém. Ručně smícháme mascarpone s cukrem, poté po jednom přidáme vejce. Na závěr dochutíme citronovou šťávou a vanilkou. Tip: Pokud chceme docílit opravdu citronového svěžího krému, lze přidat šťávu rovnou z celého citronu. Pro obměnu může místo citronu posloužit limetka.
Krém nalijeme na mírně vychladlý korpus. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 10 minut, poté snížíme teplotu na 120 °C a pečeme ještě asi 35 minut. Pro ideální výsledek vložíme pod formu na spodní rošt pekáč naplněný vodou.
Po upečení necháme cheesecake dostatečně vychladit, nejlépe přes noc. Můžeme ho konzumovat v této podobě či doplnit polevou. Pro léto je ideální ovocná, která se snadno připraví z rozmixovaného ovoce svařeného s agarem. Nejrychlejší varianta je poklást hotový cheesecake čerstvým ovocem, maliny budou senzační.