Jsou jednoduché, rychlé a mají asi tisíc variant, tudíž vás nikdy neomrzí. Řeč je o tradičních palačinkách, jejichž základem je kvalitní těsto.
Recept na palačinky zvládnou jak zkušené kuchařky, tak i naprosté začátečnice. My jsme je připravili s domácí čokoládovou polevou.
Ingredience na palačinky
200 g hladké mouky
2 vejce
200 ml plnotučného mléka
špetka soli
Do mísy nalijte mléko, vyklepněte dvě vejce, přidejte špetku soli a po malých dávkách k směsi za stálého míchání přidávejte hladkou mouku. Důkladně promíchejte, aby se v těstě netvořily hrudky.
Recept na palačinky s ořechovou náplní a čokoládou
Těsto nechte asi třicet minut odpočinout na chladnějším místě. Těsto tak nebude dále houstnout a vy ho tudíž nebudete muset stále ředit.
Rozpálenou pánev lehce potřete olejem, palačinky opékejte z obou stran několik minut.
Ingredience na čokoládovou polevu
100 g čokolády na vaření
2 žloutky
2 lžíce kakaového prášku
200 ml mléka
50 g másla
2 lžičky cukru
Čokoládu rozpusťte v mléce a postupně přidejte žloutky, rozpuštěné máslo, cukr a smícháme dohladka. Pokud je poleva příliš hustá, přidejte trochu mléka.
Palačinky potřete slabou vrstvou libovolné marmelády, složte do trojúhelníku a polijte čokoládovou polevou.