Česká kuchyně sice bojuje s maďarskou o domovské právo na palačinky, a i když se u nás zabydlely jejich různé variace, ta tradiční s ořechovou náplní a čokoládovou polevou zůstává stále maďarskou doménou.
Plněné palačinky se v Maďarsku považují za slavnostní jídlo, dokonce se podávají i na svatebních hostinách. Vyzkoušejte recept na palačinky s ořechovou náplní a čokoládovou polevou.
Ingredience na palačinky:
- 2 vejce
- 240 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 200 ml perlivé vody
- 2 lžičky cukru krystal
- špetka soli
- olej na smažení
Z vajec, mouky, mléka, vody, cukru a soli umícháme hladké těsto a necháme asi 20 minut odstát. Rozpálenou pánev potřeme trochou oleje, nalijeme menší naběračkou těsto a rovnoměrně jej po celé pánvi rozlijeme. Pečeme po obou stranách na prudkém ohni. Hotové palačinky odkládáme na talíř.
Ingredience na ořechovou náplň:
- 180 g najemno posekaných vlašských ořechů
- 3 polévkové lžíce rozinek
- 2 polévkové lžíce kandované pomerančové kůry
- 120 g cukru krystal
- 100 ml rumu
- ½ lžičky skořice
- 100 ml smetany na šlehání
Rozinky a pomerančovou kůru do náplně si předem namočíme do 50 ml rumu a necháme alespoň jeden den odležet.
Smetanu nalijeme do menšího hrnce, uvedeme do varu a přidáme ořechy, skořici, cukr a odkapané rozinky a pomerančovou kůru. Náplň vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Poté necháme vychladnout a vmícháme zbytek rumu.
Ingredience na čokoládovou polevu
- 100 g čokolády na vaření
- 3 žloutky
- 2 lžíce kakaového prášku
- 250 ml mléka
- 40 g rozpuštěného másla
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
Čokoládu rozpustíme v mléce. Sejmeme z ohně, postupně přidáme žloutky, máslo, oba cukry a umícháme dohladka. Pokud je poleva příliš hustá, přidáme trochu mléka.
Jednotlivé palačinky potřeme ořechovou náplní, složíme do trojúhelníku a před podáváním polijeme čokoládovou polevou.