Smetanová pepřová omáčka je sázkou na jistotu. Hodí se k hovězímu, vepřovému i kuřecímu masu, zejména tomu grilovanému. Receptů na pepřovou omáčku je mnoho, nicméně hlavní roli vždy hraje kuličkový pepř, smetana a pár dalších ingrediencí. Podívejte se, jak takovou jednoduchou pepřovou omáčku k masu uvařit.
Osvědčené recepty na pepřovou omáčku k masu
Pro přípravu pepřové omáčky ke steaku nebo jinak upravenému masu potřebujete jen pár surovin. Pokud chcete experimentovat, můžete. Pepřová omáčka je snadná na přípravu a není na ní co zkazit. Ať už použijete jen základní suroviny, nebo přidáte například bylinky, úspěch bude takřka vždy zaručen.
V zásadě máte dvě možnosti, jak smetanovou pepřovou omáčku uvařit. Můžete si buďto připravit zásmažku, nebo počkat, až omáčka zhoustne díky vaření. Druhý postup je o něco zdlouhavější.
1. Pepřová omáčka ze zeleného pepře
Zelený pepř má výrazné aroma, je však jemnější než například pepř černý. Pokud máte rádi intenzivní chuť a vůni, ale zároveň nejste příznivcem ostrých jídel, je pro vás tato snadná pepřová omáčka správnou volbou.
Recept na pepřovou omáčku lze do značné míry přizpůsobit vlastní chuti. Můžete si například pohrát s poměrem jednotlivých surovin – máte-li raději hustší omáčky, přidejte smetanu, v opačném případě použijte více vývaru. Nakládaný zelený pepř můžete bez obav vyměnit za pepř sušený.
Postup přípravy
- Máslo rozehřejte a osmahněte na něm kuličky pepře. Přilijte vývar a smetanu a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a nechte omáčku probublávat, dokud nezhoustne do požadované konzistence.
- Nakonec přidejte víno, dochuťte solí a ještě krátce povařte.
Tato pepřová omáčka je snadná a také univerzální – můžete ji podávat jak k vepřovému, hovězímu nebo kuřecímu masu, tak například k americkým bramborám. Servírujte ji v nahřáté nádobě nebo rovnou na talířích.
2. Pepřová omáčka z černého pepře
Jste příznivcem ostřejší, lehce štiplavé chuti? V tom případě si připravte omáčku z černého pepře, která se skvěle hodí zejména ke steakům. Recept na pepřovou omáčku je – jak bylo řečeno výše – velmi variabilní, proto si jej můžete upravit dle vlastní chuti. Základem je opět smetana a kuličky pepře, v našem receptu však použijeme také najemno nasekanou cibulku a trochu česneku.
Ingredience (4 porce):
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce sušeného černého pepře
- 300 ml smetany na vaření
- ¼ cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl
Postup:
Cibuli nakrájejte najemno a orestuje ji na másle dosklovata. Přidejte pepř a nechte ho opékat po dobu asi 2 minut. Přisypte hladkou mouku a vytvořte zásmažku, kterou zalijte smetanou na vaření. Za stálého míchání směs přiveďte k varu a stáhněte plamen na minimum. Přidejte prolisovaný česnek a sůl dle chuti.
Jakmile je pepřová omáčka dostatečně hustá, máte hotovo. Přelijte pepřovou omáčkou steak nebo vepřové maso, popřípadě ji servírujte v nahřáté nádobce.
3. Pepřová omáčka s bylinkami
Pepřovou omáčku lze ozvláštnit mnoha způsoby, například přidáním vhodných (sušených i čerstvých) bylinek. Vyzkoušejte bylinkovou pepřovou omáčku k masu na přírodno – krásně jej dochutí a celému pokrmu dodá šmrnc.
K přípravě pepřové omáčky s bylinkami můžete bez obav použít jakýkoliv druh kuličkového pepře. Platí, že zelený pepř je jemnější, avšak chuťově výraznější než pepř černý. Jednotlivé druhy pepře lze rovněž kombinovat. Pokud máte navíc například i červený nebo bílý pepř, neváhejte ho do omáčky přidat.
Ingredience (4 porce):
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce kuličkového pepře
- 200 ml plnotučné smetany
- 200 ml vývaru
- 50 ml bílého vína
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička drceného rozmarýnu
- sůl
Postup:
Pepř zlehka orestujte na rozpuštěném másle. Vlijte vývar a smetanu a přidejte bylinky. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a vařte na mírném ohni, dokud nezískáte požadovanou konzistenci. Přilijte víno, dochuťte solí a ještě pár minut vařte.
Pepřová omáčka s bylinkami se nejlépe hodí k masu připravenému na přírodno. Pokud ji podáváte samostatně, nezapomeňte nahřát servírovací nádobu.