Menu
WomanOnly

Recept na perníčky, které nemusíte dělat měsíc dopředu

Pokud právě nyní hledáte zase nové těsto na perníčky a doufáte, že tentokrát je budete mít na Vánoce opravdu měkké, můžete přestat. Tyto perníčky jsou totiž měkké ihned po upečení a můžete je tak mít na Vánoce opravdu čerstvé. 

Na 1 dávku budete potřebovat:

  • 22 dkg hladké mouky
  • 7 dkg moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 mírně vrchovatá lžička jedlé sody
  • 1 vrchovatá lžička perníkového koření
  • 12,5 dkg Hery nebo másla
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce rumu
  • trochu pomerančové kůry (nemusí být)
  • 1 malá (moca) lžička mandlové tresti Oetker (nemusí být)

Tuk v  kastrůlku opatrně rozpustíme (za stálého míchání) společně s medem a cukrem (nevaří se, pouze rozpustíme), necháme trochu vychladnout. V míse smícháme mouku, sodu a perníkové koření, (můžeme přidat 1 lžíci kakaa nebo 5 – 10 dkg mletých mandlí nebo ořechů, pokud chceme mít perníčky ochucené případně více druhů). Vlažnou směs z cukru, medu a tuku vlijeme do sypké směsi a přidáme ostatní suroviny – vejce, rum.

V míse důkladně propracujeme hladké těsto – je hodně lepivé, dejte ho v míse trochu ztuhnout do lednice a pak ještě pořádně propracujte – už se tak nelepí. Po zpracování necháme v lednici proležet v mikrotenovém sáčku přes noc – nejlépe však 2 i více dní. Koření se krásně rozline.

 

Vykrájené tvary pečeme na pečícím papíru a nesmí se nechat přepéct, protože med a cukr pečením ztvrdne. Raději vyndat dříve a nechat je na horkém plechu dojít. Když se začnou připalovat okraje, je pozdě (jsou přepečené). Pečeme při 1700C. Ještě horké je můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem (můžeme i před pečením), pokud je nechceme máčet v polevě, aby byly lesklé. Teplé perníčky necháme vychladnout na rovné podložce, jinak se kroutí, jak jsou měkké. Samozřejmě po vychladnutí mírně ztvrdnou, ale opravdu jen málo.

Perníčky by se správně měly zdobit nejméně den po upečení, nejlépe však 4 – 5 dní po upečení. Jinak na nich špatně drží poleva.

V perníčkách je hodně tuku, těsto se více rozjíždí – je vhodné dělat jednoduché tvary.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na perníčky, které nemusíte dělat měsíc dopředu