Polévku pho bo (phở bò) jistě znáte z vietnamských restaurací a bister. S trochou trpělivosti a těmi správnými ingrediencemi si ji můžete připravit také ve vlastní kuchyni. Podívejte se, jak na to.
Pro přípravu polévky pho bo budete potřebovat hovězí vývar, který je třeba táhnout alespoň šest hodin. Jedná se tedy o časově náročnější pokrm, nicméně uvidíte, že se na tuto vietnamskou pochoutku rozhodně vyplatí počkat.
Co je pho bo?
Pho bo je hovězí polévka s širokými rýžovými nudlemi a zároveň vietnamské národní jídlo. Slovo „pho“ označuje rýžové nudle a „bo“ znamená hovězí maso. Polévka pochází ze severního Vietnamu, odkud se postupem času rozšířila i na jih a dále do dalších zemí. Ve Vietnamu se pho bo jí převážně k snídani, vynikající však bude během celého dne.
Recepty na pho bo se liší v závislosti na regionu. Například v jižním Vietnamu má pho bo tmavší barvu a obsahuje tenčí rýžové nudle. Na severu země se pho bo připravuje s širokými nudlemi a z méně silného vývaru.
Nedílnou součástí polévky pho bo jsou plátky hovězího masa. Podle druhu masa se rozlišují různé druhy pho bo, například:
- pho tai – obsahuje tenké plátky syrového masa
- pho chin – obsahuje dobře propečené, křehké maso
V tradičních vietnamských bistrech si zákazník sám volí, jaké maso chce do polévky přidat, proto lze různé druhy také kombinovat. Níže zmíněný recept na pho bo obsahuje svíčkovou (lze použít pravou i falešnou), nakrájenou na tenoučké plátky, které se po zalití horkým vývarem uvaří.
Jak uvařit pho bo?
Příprava polévky není těžká, je však časově náročná. Celé kouzlo totiž spočívá v dobře připraveném vývaru a v pořízení kvalitních ingrediencí, především masa, které se do polévky přidává na závěr. Doporučujeme použít již zmíněnou svíčkovou, ať už pravou, nebo falešnou. Pak už stačí jen přidat rýžové nudle a zeleninu, jež se do pho bo dává za syrova.
Vývar na polévku pho bo se připravuje podobně jako jakýkoliv jiný hovězí vývar, jen se přidává pár méně obvyklých ingrediencí, z nichž většinu představuje exotické koření. Doporučujeme vývar táhnout aspoň šest hodin, abyste dosáhli co nejchutnějšího výsledku. Pokud si počkáte ještě o dvě hodiny déle, bude polévka skutečně silná a poctivá, jako byste si ji objednali v autentickém vietnamském bistru.
Postup přípravy
Vývar
- Hovězí kosti a žebra dáme vařit na 15 minut do vody, poté vodu slijeme a kosti i maso opláchneme pod studenou vodou. Díky tomu bude vývar čistý.
- Poté maso i kosti vrátíme do hrne a zalijeme 3,5 l vody. Přidáme lžíci soli, polovinu zázvoru a přivedeme k varu. Pěnu, která se vytvoří na povrchu, průběžně sbíráme. Vaříme pod pokličkou na mírnou teplotu alespoň šest hodin.
- Zbývající polovinu zázvoru a cibuli (obé se slupkou) dáme na plech do trouby a pečeme, dokud slupky nezačnou černat. Zuhelnatělé části poté odstraníme.
- Cibuli, zázvor a koření přidáme do vývaru asi dvě hodiny před koncem vaření.
- Hotový vývar scedíme. Přidáme rybí omáčku, cukr a v případě potřeby ho dochutíme solí.
Servírování
- Rýžové nudle připravíme dle návodu.
- Hovězí svíčkovou za syrova nakrájíme na velmi tenké plátky, stejně tak cibuli. Jarní cibulky nakrájíme na kolečka, koriandr nasekáme.
- Do každé misky dáme několik plátků masa, nudle, trochu cibule a jarní cibulku. Zalijeme vývarem, dochutíme černým pepřem, ozdobíme koriandrem a podáváme.