Léto je tady a s ním začíná i sezona grilování. Teplé večery přímo lákají k pobytu venku ve společnosti dobrého jídla. Vepřová žebra jsou pro takovou příležitost naprosto ideální.
Gril je na léto pro řadu lidí už nepostradalným parťákem. Nabízí jedinečnou příležitost připravit si jídlo a užít si při tom hezkého počasí. Navíc na něm lze připravit řadu pokrmů od masa přes zeleninu až po grilované dezerty.
Grilovaná žebra jsou na přípravu o něco náročnější než obyčejný plátek masa, ale v tomto případě se vám strávený čas rozhodně vyplatí. Navíc lze recept velice snadno obměňovat díky marinádě, kterou můžete připravit na sto způsobů podle chuti či akutálně dostupných surovin.
Pro 2 osoby:
- 1 kg vepřových žeber
- 6 stroužků česneku
- 2 červené chilli papričky
- 4 lžíce vinného octa
- 2 lžíce soli
- 1 lžíce černého pepře
Na marinádu:
- 10 kuliček černého pepře
- 300 ml kečupu
- 2 červené chilli papričky
- 4 lžíce medu
- 2 lžíce bílého rumu
- 1 citron
- worchesterská omáčka
- sůl
Grilovaná žebra postup:
1. S přípravou začněte den předem. Žebra omyjte, dejte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte na plátky nakrájený česnek, nadrobno nasekané papričky, ocet, sůl a pepř. Vařte zhruba hodinu, dokud žebra nezměknou.
2. Mezitím si připravte marinádu. Rozpalte si pánev, nasucho opečte kuličky pepře a přendejte je do misky. Přidejte kečup, nadrobno nasekané papričky, med, bílý rum, nastrouhanou citronovu kůru a vše promíchejte. Marinádu dochuťte solí, citronovou šťávou a worchesterskou omáčkou dle chuti a dejte do lednice.
Jak správně grilovat maso? Hlavně trpělivě!
Recept: Jak udělat domácí grilovací marinádu
Tip: Pokud nemáte bílý rum, přidejte místo něj dvě lžíce oblíbeného oleje. Marináda sice ztratí něco ze své výjimečnosti, ale zachutná vám i tak.
3. Uvařená a vychladlá žebra potřete ze všech stran marinádou a dejte v uzaviratelné nádobě na noc do lednice.
4. Dvě hodiny před grilováním vyndejte žebra z lednice. Před grilováním potřete žebra tukem dle vlastní preference a ogrilujte žebra z každé strany. Podávejte ihned s kvalitním čerstvým chlebem.