A zase ta rajčata! Tentokrát v dvojitém zeleninovém spojení s paprikami. V klasice, kterou ocení jak váš věčně hladový partner, tak babička.
Rajská je klasika české kuchyně, která je výborná v mnoha variantách – jako polévka, jako omáčka s hovězím masem nebo s plněnými paprikami. Poslední jmenovaná dobrota skončila v naši kuchařské síti tentokrát.
Proč vařit tohle jídlo právě teď? Protože kdy jindy lze sehnat tolik čerstvých rajčat a paprik? Tak využijte zeleninové úrody a pusťte se do toho!
Postup přípravy
- Z paprik odřízneme vršek i se stopkou a vyndáme z nich semeníky. V míse smícháme mleté maso, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli, vejce a koření. Zpracujeme ručně. Tip: Příliš řídkou směs zahustíme strouhankou, pokud je směs naopak moc hustá, naředíme ji mlékem.
- Když má směs ideální hustotu, naplníme jí papriky a přiklopíme je odříznutými vršky. Papriky naskládáme do vymazaného pekáčku, mírně podlijeme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi dvacet minut.
- Než se papriky upečou, připravíme si omáčku. Na másle necháme zesklovatět cibulku. Přidáme bobkový list a nové koření, krátce osmahneme a vsypeme na kostičky nakrájená rajčata.
- Rajčata necháme pět minut podusit, poté vlijeme zeleninový vývar. Povaříme dalších pět minut. Poté zahustíme moukou rozmíchanou v hrnku mléka. Vaříme čtvrt hodiny, dokud omáčka nezhoustne.
- Na závěr dochutíme solí, pepřem a omáčku propasírujeme. Upečené papriky přelijeme na talíři omáčkou a podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.