Což takhle dát si pstruha? Ať už k večeři, nebo jako lehký oběd, je to zaručená pochoutka pro všechny rybí milovníky. Připravený na másle s bylinkami zaručeně polahodí vašim chuťovým pohárkům.
Pstruh má maso jemné konzistence i chuti, kterou by bylo škoda přebít výrazným dochucováním. Proto k němu přidáme pouze jemné máslo, citronovou šťávu a trochu bylinek. V jednoduchosti je krása.
Tímto pravidlem se řiďte i v případě přílohy. Také ta by si měla zachovat jemnou chuť, aby pstruha, jakožto hlavní hvězdu, na talíři nezastínila.
Suroviny
2 porce
Postup přípravy
Pstruhy vykucháme, omyjeme a důkladně usušíme. Z obou stran do nich uděláme několik zářezů, cca sedm. Ryby důkladně osolíme na povrchu, zevnitř i v zářezech.
Citrony omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Těmi společně s plátky másla naplníme břišní dutinu. Přendáme do zapékací misky.
Ryby poklademe rozmarýnem a tymiánem, část bylinek můžeme dát i do zářezů. Zakápneme olivovým olejem.
Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů čtvrt hodiny. Podáváme s vařeným bramborem nebo zeleninovým salátem. Tip: Jako přílohu můžeme udělat i pečené brambory, které lze péct v troubě naráz s pstruhem.