Rajská polévka je skvělý příklad snadného a zároveň zdravého jídla. Vyzkoušejte ji podle našeho receptu a zažijete ráj nejen na talíři, ale i v žaludku.
Rajčata jsou famózní surovina s obrovskou škálou možného využití. Zastudena se hodí do salátů či sendvičů, lze je ale i zavařit, udělat z nich pesto, domácí kečup či jednoduchou rajčatovou omáčku. Navíc tím prospějete svému tělu, protože rajčata jsou bohatá na prospěšné látky, jako je vápník, draslík či různé vitaminy.
Rajčatovou nebo také rajskou polévku si můžete připravit hned několika způsoby. My tentokrát zkusíme uvařit tu klasickou. Použít do ní lze i čerstvá rajčata, ovšem recept s protlakem je univerzálnější, protože ho můžete využít i během zimy, kdy je rajčat nedostatek a navíc nejsou příliš chutná.
Postup přípravy
- Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na másle. Přidáme mouku a vymícháme v jíšku. Zalijme půllitrem studeného vývaru. Přidáme koření, lehce osolíme a deset minut vaříme. Tip: Nezvyklou chuť vykouzlíme přidáním špetky mleté skořice. Vyzkoušet můžeme i citronovou kůru.
- Polévku scedíme, důkladně vmícháme rajský protlak a vaříme ještě deset minut.
- Do polévky přidáme těstovinovou, případně klasickou rýži. (Nejen) menším strávníkům udělají radost písmenka nebo těstovinové obrázky. Ve vaření pokračujeme ještě asi patnáct minut, dokud rýže nezměkne.
- Polévku podáváme teplou, na talíři ji můžeme dozdobit smetanou a petrželkou či bazalkou.