Ratatouille, směs zeleniny známá i díky stejnojmennému animovanému filmu, má svůj původ ve Francii. Dnes je však již velmi oblíbená po celém světě. Lahodná kombinace několika druhů zeleniny a koření může být samostatným pokrmem či lehkou přílohou k masu.
Postup přípravy
- Lilek, rajčata, papriky a cuketu rozkrájíme na libovolně velké kousky. Cibuli nakrájíme na kostičky a tři stroužky česneku na jemné plátky.
- V dostatečně velkém hrnci rozpálíme olej a opečeme na něm zeleninu, kterou přidáváme postupně; nejprve lilek, poté papriku, cibuli a rajčata a následně česnek a cuketu.
- Zeleninu zalijeme rajčaty z plechovky i se šťávou, osolíme a opepříme. Důkladně promícháme a vaříme asi půl hodiny, dokud se šťáva z rajčat částečně neodpaří.
- Nakonec přidáme ještě trochu olivového oleje, zbylý rozdrcený česnek a bylinky. V této chvíli odstavíme ratatouille z ohně a podáváme například s parmezánem a opečenou bagetou.