Rebarbora bývala oblíbenou surovinou našich babiček. Díky nakyslé chuti je výborná do buchet i koláčů, ale perfektně se hodí i na džemy a marmelády. Vyberte si recept na rebarborový džem i marmeládu.
Rebarbora jako pochutina lásky
Původní domovinou rebarbory jsou Čína a Tibet. O její rozšíření do Evropy se zasloužili až arabští obchodníci, kteří si jí cenili nejen jako pochoutky, ale i jako léku. Reveň, jak se také někdy rebarboře říká, dodnes zaujímá významné místo v čínském bylinném léčitelství. Podle kulinářské magie je rebarbora také ingrediencí lásky, její řízná chuť údajně slibuje stejně řízné vztahy.
Koláč a další recepty z rebarbory. Čím může být tato rostlina nebezpečná?
Recept na rebarborovou marmeládu
- 1 kg rebarbory
- 500 g cukru krystal nebo želírovacího cukru
- 350 ml vody
- 1 citron
Rebarboru nejprve oloupeme, opláchneme a necháme okapat. Pak ji nakrájíme na kostky a vaříme s trochou vody, dokud se nerozvaří. Následně k ní přidáme cukr a citronovou šťávu a vaříme, dokud marmeláda nezhoustne. Pozor, je potřeba ji občas zamíchat. Pokud místo cukru použijeme želírovací cukr, bude mít marmeláda tužší konzistenci.
Když je hmota hotová, přelijeme ji do sterilizovaných sklenic a necháme vychladnout dnem vzhůru.
Tip: Sklenice s rebarborovou marmeládou můžeme také sterilovat 20 minut při teplotě 85 °C, vydrží pak déle.
Pozor, rebarbora může být i jedovatá
Při zpracování rebarbory je potřeba dávat pozor na správnou úpravu. Ke zpracování v kuchyni se hodí jen stonky rebarbory, listy je nutné vyhodit. Navíc je potřeba je důkladně oloupat a tepelně upravit. Syrová rebarbora obsahuje pro naše tělo jedovaté látky!
Recept na rebarborový džem s ananasem
- 1 kg rebarbory
- 600 g želírovacího cukru
- 500 ml ananasového kompotu
- hrst vlašských ořechů nasekaných nahrubo
Oloupanou rebarboru nakrájíme na centimetrové kostičky a bez vody je v hrnci zvolna zahříváme. Když pustí šťávu, zesílíme var a za stálého míchání vaříme, dokud za sebou vařečka nenechává širokou stopu. Pak přisypeme cukr.
Ananas nakrájíme nadrobno a vmícháme do rebarbory. Promícháme a vaříme dál, až se kapka na studeném talíři neroztéká. Ořechy vsypeme do džemu až minut před ukončením varu. Horký džem plníme do sklenic, které pak na chvíli otočíme dnem vzhůru.
Recept na koláč s rebarborou: Křehký letní koláč s bílkovou čepicí
Dva druhy jakosti rebarbory
Když vybíráte rebarboru pro své kulinářské pokusy, dbejte na její kvalitu. Řapíky by měly být vcelku, zdravé a čisté. První jakost znamená, že rebarbora má dobře vyvinuté řapíky bez rezavých skvrn. Musí být rovná a bez pupenů. Tmavě růžová nebo červená barva pokrývá alespoň dvě třetiny řapíku. U druhé jakosti se povolují známky rzi, lehké otlaky a povrchové prasklinky.
Rebarborový džem s rozinkami a banánem
- 1 balíček Gelfix Extra 2:1
- 1 dl vody
- 80 dkg rebarbory
- 10 dkg rozinek
Rebarboru oloupeme a pokrájíme na malé kostičky a dáme vařit do vody. Za stálého míchání vaříme asi 5 minut, pak přidáme oloupaný nakrájený banán a rozinky. Vaříme ještě 10 minut. Pak vmícháme do cukru Gelfix a vsypeme ho do džemu, vaříme ještě 3 minuty. Horký rebarborový džem plníme do sklenic.
Recept na rebarborový koláč či buchtu. Tak trochu dobrota
Tip: Místo banánu a rozinek můžeme přidat nakrájený pomeranč i s kůrou. Ten vaříme společně s rebarborou a v džemu pak chutná jako kandované ovoce.
Rebarbora je nejen výborná, ale také zdravá. O jejích dalších vlastnostech se dočtete v článku s recepty na rebarborový koláč a buchtu zde.