Rebarborové koláče pekly spíš naše babičky, ale už i moderní hospodyňky jim začínají přicházet na chuť. Ale pozor, rebarbora se musí vždy dobře tepelně upravit a jíst spíš méně než více, jinak může být dokonce i jedovatá. My vám přinášíme několik tipů, i recepty jak si rebarboru maximálně užít.
Pozor na správnou úpravu, ať se neotrávíte!
Botanici řadí rebarboru mezi zeleninu a říkají ji také reveň, v kuchyni ji ale využíváme spíš jako ovoce. Připravují se z ní mimo jiné moučníky, náplně do knedlíků, ovocné polévky či kompoty a zavařeniny. K jídlu jsou z rebarbory pouze řapíky, a to jedině tepelně opracované, nikdy syrové. Spolu s listy rebarbory, které se nejedí vůbec, jsou totiž v syrovém stavu pro tělo jedovaté.
Tip: Při vaření rebarbory se doporučuje nepoužívat hliníkové nádobí, protože to by mohlo reagovat s kyselinou rebarborou obsaženou v řapících a škodit zdraví.
Stonky reveňe je před tepelnou úpravou potřeba vždy oloupat. Syrové i uvařené řapíky rebarbory se také dobře zmrazují na horší časy. Jíst byste je ale neměli častěji než dvakrát týdně.
Recept na rebarborový koláč s drobenkou
- na těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g tuku
- na náplň: 300 g rebarbory, 100 g cukru
- na drobenku: 40 g másla, 40 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky
- na rumový karamel: 100 cukru krupice, 1 dl rumu, 1 dl smetany
Z hladké mouky, moučkového cukru a změklého tuku umícháme těsto, které dáme do dortové formy a na několika místech propícháme vidličkou.
Rebarboru očistíme, oloupeme, nakrájíme na kostičky a smícháme s cukrem. Vše dáme na těsto a posypeme drobenkou.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C.
3 recepty na rebarborový džem i marmeládu
Rebarbora obsahuje i spoustu vitamínů
Rebarbora obsahuje kromě vysokého obsahu vitamínů B, také zdraví prospěšnou kyselinu listovou, vápník, draslík, hořčík či mangan a vlákninu. Pozitivně působí na činnost střev a pomáhá zlepšit kvalitu vlasů i pokožky. Kvůli značnému množství kyseliny šťavelové však není vhodná pro lidi trpící žlučovými či ledvinovými kameny, překyselením žaludku a revmatismem.
Recept na kynutou rebarborovou buchtu
- na těsto: 500 g hladké mouky, 90 g másla, 140 g moučkového cukru, sůl, citronová kůra, 40 g droždí, vlažné mléko podle potřeby
- na drobenku: 60 g másla, 60 g moučkového cukru, 80 g hrubé mouky
- rebarbora dle chuti, skořice, vejce na potření
Nejprve necháme vzejít kvásek z vlažného mléka, droždí a trochy cukru. Když je pěkně nadýchaný, smícháme ho s ostatními ingrediencemi a vypracujeme těsto, které by nemělo být příliš tuhé. To necháme alespoň hodinu kynout.
Recept na koláč s rebarborou: Křehký letní koláč s bílkovou čepicí
Z těsta vyválíme placku, kterou přeneseme na plech vymazaný rozpuštěným máslem, zvýšíme okraje a posypeme je oloupanou a na kostičky nakrájenou rebarborou. Koláč poprášíme trochou skořice a drobenkou. Rebarbora je hodně kyselá, takže ji můžeme ještě navíc trochu pocukrovat.
Okraje buchty potřeme rozšlehaným vyjíčkem a necháme celý koláč ještě chvíli kynout. Pečeme, dokud okraje a drobenka nezezlátne v troubě předehřáté na 150 – 170 °C.
Tip: Ve 100 g rebarbory je jen 84 kJ a 3,6 g sacharidů, je proto vhodná i pro dietní jídelníček.