Teplé počasí nám vykouzlí úsměv na tváři nejen proto, že se můžeme slunit a koupat, ale také proto, že nám dozrávají letní plody. My z nich pak můžeme vařit nejrůznější chutné pokrmy a dezerty. Právě na zákusky se nejlépe hodí rybíz, jehož nakyslá chuť perfektně vyvažuje sladkost těsta. Sama vyzkoušejte upéct výborný rybízový koláč podle našeho receptu a uvidíte, že zachutná celé vaší rodině!
Pokud nejste zrovna milovnicí přeslazených zákusků, pak právě pro vás bude dokonalou volbou rybízový koláč! Je velmi dobrý, ale zároveň není příliš sladký, díky nakyslé chuti rybízu. Rybíz navíc obsahuje spoustu důležitých vitamínů, které například rozjasní a povzbudí vaši pleť!
Recept na výborný rybízový džem, který vás překvapí svou svěží chutí
Recept na rybízový koláč s drobenkou
Ingredience:
Těsto
- 300g polohrubé mouky
- 180g cukru krupice
- 1 ks prášku do pečiva
- 2 ks vejce
- 4 lžíce oleje
- 250 ml mléka
- 300g červeného rybízu
Drobenka
- 80 g hrubé mouky
- 40 g cukru krupice
- 50 g másla
2 recepty na rybízovou štávu. Klasika nebo za studena
Postup:
Nejprve si dáme předehřát troubu na 180 °C, nebo 160 °C, pokud máte troubu horkovzdušnou. Dále si připravíme koláčkovou formu o průměru 30 cm, kterou vymastíme máslem a vysypeme moukou.
Následně si připravíme těsto tak, že smícháme vejce, mléko, olej a cukr a vše důkladně promícháme. Poté to vzniklé směsi přimícháme mouku a prášek do pečiva. Ještě jednou důkladně zamícháme a vzniklé těsto nalijeme do předpřipravené formy.
Nakonec do těsta rovnoměrně nasypte rybíz a koláč posypte drobenkou. Tu připravíte tak, že smícháte a utřete všechny výše zmíněné ingredience. Koláč necháme péct 30-40 minut a podáváme ho po úplném vychladnutí.