Děti si tohle jídlo zamilují. A vy dost možná s nimi. Pokud ne zrovna k obědu, tak jako moučník vám rýžový nákyp jistě zachutná.
Rýžový nákyp si můžete dát opravdu v jakoukoliv denní dobu. Je to skvělá sytá snídaně, zbytek si můžete přendat do krabičky a dát dětem do školy nebo i sobě do práce ke svačině. Pokud vám nevadí sladká hlavní jídla, je nákyp vhodný a námi doporučený i k obědu nebo k večeři.
Nákyp lze obměňovat podle použitého ovoce. To může být jak čerstvé, tak kompotované. Skvěle chutnat budou broskve, švestky nebo meruňky. Ideální varianta na podzim je s rozinkami a jablky.
Recept na pravou paellu. Provoňte svou kuchyň španělským aroma
Na 2 porce:
100 g másla
1 hrnek rýže
2 hrnky mléka
3 vejce
1 vanilkový cukr
skořice
jakékoliv ovoce
Rýžový nákyp postup:
1. V hrnci si rozpustíme máslo. Poté přisypeme rýži, vlijeme mléko a vaříme, dokud se nám nevsákne veškerá tekutina. Poté necháme částečně vychladit.
2. Oddělíme si bílky od žloutků. Ke zchladlé rýži přidáme žloutky, sáček vanilkového cukru a skořici. Promícháme. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně vmícháme k rýži. Ovoce si nakrájíme, je-li třeba.
3. Zapékací misku si vymažeme máslem a nandáme do ní asi polovinu rýže. Poklademe kousky ovoce a zakryjeme zbytkem rýže. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů dozlatova.
Tip: Vršek nákypu lze posypat plátky mandlí nebo nahrubo nasekanými vlašsskými ořechy.
Nyní se můžete podívat na fotorecept krok po kroku.
-
-
Do rozpuštěného másla dáme 2 hrnky mléka a 1 hrnek rýže
-
-
-
-
-
-
-
-
-