Co uvařit na Boží hod a na Štěpána? Také vás trápí tato otázka? Tradicí bývá příprava zvěřiny. Pečený zajíc, bažant, křepelka a mnoho dalších. Právě k těmto jídlům se skvěle hodí i salát z červeného zelí. Salát zvýrazní chuť zvěřiny a hlavně oživí váš stůl.
Salát z červeného zelí je navíc velice zdravý a lehký. Červené zelí obsahuje vitamín C, který naše tělo velice potřebuje. Chrání náš organismus nejen před běžnými chorobami, jako je chřipka a angína, ale také před chorobami srdce a rakovinou.
Postup přípravy
- Nejprve dáme vařit 1 litr vody, který okořeníme 2 bobkovými listy, 5 kuličkami nového koření, 5 kuličkami pepře, 2 lžičkami soli, 2 lžičkami cukru a 3 polévkovými lžícemi octa.
- Zelí omyjeme a vrchní listy oloupeme. Hlávku zelí nakrájíme na čtvrtky a každou tuto čtvrtku ještě nakrájíme na tenké plátky. Tyto plátky vložíme do ochucené vroucí vody a vaříme.
- Mezitím si nakrájíme najemno 1 velkou cibuli a dáme stranou. Zhruba po 15 minutách zelí ochutnáme, jestli je již měkké. Když je zelí hotové, slijeme vodu v hrnci a k zelí přidáme nadrobno nakrájenou cibulku. Promícháme a přidáme ještě 2 lžíce slunečnicového oleje.
- Vše zamícháme, ochutnáme a popřípadě ještě přidáme sůl, pepř nebo ocet. Hrnec přikryjeme pokličkou, aby nebyla chuť cibule příliš agresivní, a necháme vychladnout.