Sangria je alkoholický nápoj z červeného vína a ovoce, který pochází ze Španělska a Portugalska. Podává se vychlazená, díky čemuž se skvěle hodí na letní posezení s přáteli. Neexistuje pouze jeden jediný originální recept na sangrii, postup přípravy i použité ingredience se mohou trochu lišit v závislosti na lokálních zvyklostech. Podívejte se na jednu z možností, jak tento vynikající alkoholický drink připravit.
Z jakého vína sangrii připravit?
Na sangrii se používá červené víno, ovšem odrůda záleží na vašich preferencích. Mezi vhodná vína na sangrii patří například Merlot, Cabernet Sauvignon nebo Pinot Noir. Není nutné hned volit tu nejdražší láhev, jelikož se do vína budou přidávat další ingredience.
Obsah alkoholu v červeném víně je většinou mezi 11 a 14 %, což je poměrně vysoké číslo. Pokud chcete množství alkoholu v sangrii snížit, můžete ji naředit vodou, sodovkou nebo hroznovou šťávou. Koneckonců si lze připravit také nealkoholickou verzi sangrie, a to s použitím nealko červeného vína.
Často se do sangrie přidává také brandy, které obsahuje mezi 35 a 60 % alkoholu. Brandy pochopitelně můžete zcela vynechat, popřípadě jeho množství v sangrii přizpůsobit vlastní chuti.
Ovoce vhodné na sangrii
Do sangrie se skvěle hodí především citrusy (pomeranče, citrony, grepy), dále jablka, hrušky, ananas, broskve, ostružiny, borůvky a jahody. I zde platí, že je nejlepší řídit se vlastními chuťovými preferencemi, popřípadě tím, jaké ovoce je zrovna v sezóně.
Recept na sangrii
Nyní se už ale pojďme podívat na to, jak nápoj sangria připravit. Hotovo budete mít do 15 minut, což přijde vhod hlavně tehdy, když vás přepadne nečekaná návštěva. Pokud sangria není vychlazená, podávejte ji s ledem. Nejlépe bude chutnat po cca 8 hodinách v lednici.
Postup přípravy
- Ovoce nakrájíme a dáme do velkého džbánu. Přidáme cukr, pomerančovou a citronovou šťávu, víno a brandy. Dobře promícháme.
- Ochutnáme a případně přidáme cukr nebo brandy. Pokud chceme méně alkoholickou sangrii, můžeme přilít trochu vody.
- Sangrii lze podávat ihned s ledem, nicméně nejlépe chutná po několika hodinách v lednici.