Pokud nejste zrovna Šípková Růženka, rozhodně byste měli přidat šípky do své kuchyně. Ať v podobě čajů, marmelád nebo právě šípkové omáčky, kterou můžete oslnit při nedělním rodinném obědě.
Šípek je dalším z užitečných plodů přírody, není náhoda, že se už v daleké minulosti využíval v léčitelství. Šípkový čaj je klasika pro vyléčení některých neduhů, z šípku lze ale udělat i zavařeninu, šípkový sirup nebo víno. A samozřejmě také omáčku.
Šípková omáčka se skvěle hodí ke zvěřině, s kančí kýtou nebo hřbetem bude famózní. Maso se v takovém případě dává prošpikované zeleninou a špekem do omáčky ve chvíli, když už jsou v ní všechny potřebné ingredience. Následně se pod pokličkou dusí doměkka.
Jak sušit šípky. Uchovejte pomocníky v boji proti nachlazení
Na 4 porce:
- vepřové sádlo
- 1 větší cibule
- 2 střední mrkve
- 1 petržel
- ¼ celeru
- 50 g slaniny
- divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
- hvězdička badyánu
- 3 lžíce cukru
- 1 rajský protlak
- 200 g šípkové zavařeniny
- 300 ml vývaru
- 100 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 200 ml červeného vína
- sůl, pepř
Šípková omáčka postup:
1. Zeleninu a slaninu si nakrájíme na kostičky. Na sádle orestujeme dozlatova, přidáme divoké koření a badyán. Zasypeme cukrem, který necháme chvilku zkaramelizovat.
2. Posléze dáme do hrnce protlak a šípkovou zavařeninu, promícháme. Vše po chvilce zalijeme vývarem, pomerančovou šťávou a vínem. Pokud děláme omáčku i s masem, přidáme ho v tuto chvíli.
3. Když je omáčka hotová (případně maso dostatečně měkké), propasírujeme ji. Podle chuti a hustoty můžeme přidat ještě strouhaný perník a mletou skořici. Servírujeme s houskovým knedlíkem.