Karamel doplněný o špetku soli potěší každého milovníka sladkých dobrot. V obchodech sice můžete slaný karamel koupit, domácí však chutná daleko lépe.
Jaké má slaný karamel využití?
Domácí slaný karamel můžete použít jako pomazánku na pečivo, doplněk palačinek nebo lívanců i jako krém na dort nebo jako přísadu do jiných moučníků. Přidat ho ale můžete také do zmrzliny nebo z něj umíchat výborný mléčný koktejl. Velkou výhodou domácí výroby je cena za slaný karamel. Obchody prodávají malou skleničku v rozmezí od 100 do 200 Kč, doma za stejnou dávku dáte přibližně 50 korun.
Recept na slaný karamel ze salka
Postup přípravy
- Cukr nasypte do kastrolu a přidejte k němu 3 lžíce vody.
- Plotýnku zahřejte na střední plamen, dejte na ni kastrol a cukr za stálého míchání nechte rozpustit.
- Po chvíli začne cukr hnědnout, míchejte ho do té doby, než bude zcela rozpuštěný. Poté odstavte z plotny.
- Smetanu na vedlejší plotýnce nebo v mikrovlnce ohřejte a nalijte do karamelu. Karamel v této chvíli pravděpodobně ztuhne, proto ho nechte znovu i se smetanou za stálého míchání rozpustit.
- Do rozpuštěného karamelu přidejte sůl, máslo a kondenzované mléko.
- Ještě horký karamel nalijte do čistých a suchých sklenic. Zavíčkujte je a otočte dnem nahoru.
- Jakmile je karamel vystydlý, uložte skleničky do lednice, kde by vám měl vydržet až rok.
Slaný karamel cheesecake
Suroviny na korpus:
- 200 g máslových sušenek
- 50 g vlašských ořechů
- 1 lžička skořice
- 100 g rozpuštěného másla
Suroviny na krém:
- 500 g tučného tvarohu ve vaničce
- 150 g mascarpone
- 100 m vyšlehané 33% smetany
- 3 vejce
- 3 lžíce medu
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- špetka soli
Suroviny na slaný karamel:
- 150 g třtinového cukru
- 40 g másla
- 100 ml 33% smetany ke šlehání
- ½ lžičky hrubé soli
Recept na karamel aneb jak se dělá ta nejsladší pochoutka na světě
Postup:
- Do mixéru nasypte sušenky a ořechy a pořádně rozmixujte. Přesypejte do misky, přidejte skořici, rozpuštěné máslo a celou směs promíchejte.
- Sušenkovou hmotu přendejte do dortové formy a důkladně ji vtlačte na dno.
- Nyní vložte dortovou formu s korpusem na 30 minut do lednice.
- Do mísy mezitím dejte tvaroh, mascarpone, med, cukr, sůl i vanilkový extrakt a promíchejte metličkou. Nakonec přidejte i vyšlehanou smetanu a vejce a pořádně promíchejte.
- Tvarohovou směs nalijte do dortové formy na korpus. Formou několikrát jemně práskněte o stůl, aby se ze směsi dostaly všechny bublinky a vzduchu a dort při pečení nepopraskal.
- Dejte péct do trouby vyhřáté na 160 stupňů přibližně na 50 minut. Dávejte pozor, aby povrch cheesecaku nezhnědnl. Pokud se bude péct až příliš rychle, troubu ztlumte.
- Jakmile uvidíte, že je cheesecake dopečený, otevřete dvířka trouby a nechte dort ještě asi hodinu dojít. Poté jej vložte do lednice, aby zcela vychladl.
- Nyní se pusťte do přípravy slaného karamelu. V hrnci rozpusťte veškeré ingredience a nechte je pomalu rozpustit na plotýnce.
- Když se karamel rozpustí, nechte ho pár minut chladnout. Teplý (ale už ne horký) karamel nalijte na vychladlý cheesecake. Dort vložte opět do lednice.
Recept na karamelovou polevu na zmrzlinu. Vymazlete studenou pochoutku
Pomazánka slaný karamel
Suroviny:
- 200 g třtinového cukru
- 100 g kravského másla
- 120 vysokoprocentní smetany ke šlehání
- 1 lžička soli
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Do hrnce nasypte cukr, máslo i smetanu a zahřejte na střední plamen.
- Za stále míchání čekejte, dokud se ingredience zcela nerozpustí.
- Jakmile je karamel tekutý, přidejte k němu i sůl a vanilkový extrakt.
- Karamel by měl brzy zhoustnout. V této chvíli můžete hrnec sundat z plotny a nalít do předem připravených sklenic.
- Když slaný karamel vychladne, můžete ho uložit do lednice.