Máte mrkvovou zmrzlinu? Ta je ale hnusná, co? Zmrzlina možná, ale o mrkvové polévce to naštěstí neplatí. Svou výjimečnou chutí vás překvapí a bude ji chtít vařit znovu a znovu.
Na mrkvovou polévku je nyní nejvyšší čas. Otestujte ji, ať můžete v zimě vsadit na jistotu. Právě přes zimu totiž přijde nejvíc vhod – zahřeje, zasytí a díky zázvoru i pomůže s případným bolavým krkem.
Suroviny na tuhle polévku si navíc můžete hravě zapamatovat a vytáhnout ze zadního mozkového šuplíku, kdykoliv bude třeba. No, uznejte: pro každého strávníka jedna mrkev, samozřejmě cibule a vývar a potom už jen tuk na smažení a koření na dochucení. Voilá!
5 důvodů, proč jíst mrkev
Na 4 porce:
4 větší mrkve
1 l zeleninového vývaru
půl cibule
máslo
čerstvý zázvor
sůl, pepř
Mrkvová polévka postup:
1. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, po minutce přidáme očištěnou mrkev nakrájenou na kostky. Krátce osmahneme a poté zalijeme vývarem.
2. Vaříme asi dvacet minut, dokud nebude mrkev měkčí. Nemusí být však měkká úplně. Poté ji rozmixujeme dohladka, osolíme, opepříme a přidáme trochu strouhaného zázvoru. Polévku lze zahustit a zjemnit smetanou, ale není to nutné.
Tip: Polévku můžeme dochutit a ozvláštnit také čerstvým koriandrem, skořicí nebo pomerančovou kůrou.
3. Podáváme s krutony, opečenou bagetkou nebo rozpečeným celozrnným chlebem.