Na léto snad neexistuje ideálnější jídlo než salát. A mezi saláty byste jen těžko hledali větší klasiku než ten šopský. Tak se na něj pojďme podívat.
Saláty patří k létu hned z několika důvodů. Zeleniny jsou plné obchody a je k sehnání za příjemné ceny. Příprava salátu je rychlá, takže můžete volný čas trávit příjemněji než v kuchyni. Navíc jsou saláty studené a lehké jídlo, které se do horkých dní naprosto hodí.
Šopský salát je v Česku velmi oblíbený, jeho původ ale sahá do Bulharska. Tam se také připravuje trochu odlišně a právě tak ho dneska uděláme my. Nesmíme proto zapomenout na cibuli a petržel.
Postup přípravy
- Cibuli nakrájíme najemno, ostatní zeleninu na přibližně stejně velké kostičky. Vše v misce smícháme. Dle chuti přidáme olej nebo ocet. Tip: Bulhaři někdy do salátu přidávají papriku pečenou, můžeme tedy zkusit i tuto alternativu.
- Na salát nadrobíme sýr, množství se může lišit podle slanosti daného sýra. Na vrch nasypeme hrstku nasekané petrželky a podáváme.