Přestože si říká španělský, patří ke klasikám české kuchyně. A přestože je to ptáček, nikam vám neuletí. Maximálně do pusy. A pak si na něm pochutnáte, než kdyby vám tam padali pečení holubi.
Španělský ptáček rozhodně není jídlo, které uděláte bez předchozí přípravy. Cílený nákup surovin je v tomto případě nutností. Taky nebude jídlo hotové jako mávnutím kouzelného proutku. Pokud vám ale nevadí strávit v kuchyni výjimečně více času, pak recept rozhodně vyzkoušejte. Stojí za to.
V zásadě není na španělském ptáčkovi co zkazit. Rolování masa bude napoprvé možná vyžadovat trochu větší dávku trpělivosti, ale pak už vám to půjde samo. Až se bude celá rodina olizovat až za ušima, bude vám jasné, že ta práce za to stála.
Postup přípravy
- Vejce si uvaříme natvrdo. Po vychladnutí ho nakrájíme na čtvrtiny. Maso opatrně naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Tip: Před naklepáváním dáme přes maso potravinářskou fólii, zabráníme tak jeho případnému protrhnutí.
- Na každý plátek masa umístíme dva plátky slaniny, plátek šunky, jednu okurku a dvě čtvrtky vajíčka. Plátek i s náplní srolujeme a pořádně zavážeme nití nebo kuchyňským provázkem.
- V hrnci rozpustíme sádlo a ptáčky krátce ze všech stran osmahneme, poté odložíme stranou. Do stejného hrnce dáme zesklovatět cibuli, po chvilce přidáme špek nakrájený na kostičky a dvě minutky smažíme. Zalijeme asi 200 ml vývaru, vložíme bobkový list a dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů asi na čtvrt hodiny.
- Poté hrnec vyndáme, dolijeme asi půl litru vývaru a vrátíme do trouby. Dusíme zhruba tři čtvrtě hodiny, dokud maso nezměkne. Pak ptáčky vyndáme a uchováme teplé. Nezapomeneme vyndat také bobkový list.
- Hrnec vrátíme na plotnu a necháme odpařit většinu tekutiny. Přidáme zbývající lžíci hořčice a zahustíme moukou. Přilijeme zbývající vývar. Omáčku důkladně mícháme a vaříme deset minut. Poté propasírujeme. Ptáčky vrátíme do hrnce s omáčkou a můžeme podávat. Ideální příloha je domácí houskový knedlík.