Pustit se do zvěřiny, to už chce pořádnou kuchařskou odvahu. Najděte ji v sobě a připravte výtečné jídlo nejen pro svého partnera, ale pro celou rodinu.
Srnčí guláš rozhodně nepatří mezi snadné a rychlé recepty. Pokud ale máte přístup ke kvalitní zvěřině, je škoda nestrávit tentokrát v kuchyni víc času a nezkusit připravit výjimečné jídlo. Pokud se podaří, nebudete litovat.
S přípravou je nejlepší začít už předchozí den, kdy se přichystá maso a naloží se do marinády. Protože i samotné vaření trvá docela dlouho, začněte v den D už ráno nebo v brzké dopolene, pokud chcete obědvat kolem poledne. Srnčí guláš chutná nejlépe s houskovým či karlovarským knedlíkem.
Postup přípravy
- Maso si očistíme, nakrájíme na kostky a dáme přes noc marinovat do lednice.
- Na lžíci oleje si osmahneme cibulku dozlatova. Přidáme maso (bez koření) a prudce osmahneme, aby se zatáhlo. Přidáme protlak, zaprášíme mletou paprikou. Promícháme a chvíli dusíme. Tip: Místo rajčatového protlaku můžeme použít konzervu loupaných rajčat, eventuálně i čerstvá rajčata.
- Směs podlijeme částí vývaru a pivem. Tekutiny by mělo být tolik, aby bylo maso ponořené. Za občasného míchání vaříme do změknutí, tedy alespoň dvě a půl hodiny. V případě potřeby přidáme vývar. Tip: Pivo v receptu je možné nahradit stejným množstvím červeného vína. V takovém případě ale místo vývaru použijeme ředěný vývar nebo obyčejnou vodu.
- Pokud je třeba, guláš zahustíme jíškou nebo strouhaným bramborem. V závěru vaření guláš ochutnáme a případně dochutíme pepřem a solí.