Bezinková šťáva je nejen skvělým jarním osvěžením, ale také výbornou prevencí před nachlazením. Díky tomu, že se nevaří, je jednoduchá na přípravu a také si zachová všechny příznivé účinky bezových květů.
Suroviny
2 porce
Postup přípravy
Bezové květy vyperte ve studené vodě, zastřihněte stonky a nechte okapat. Citrony umyjte a nakrájejte na plátky. Květy dejte do skleněné mísy či džbánu, případně do zavařovací sklenice. Dále přidejte plátky citronu a zalijte dvěma litry studené vody. Nakonec mísu přikryjte utěrkou a nechte odstát po dobu jednoho dne, nejlépe v chladné místnosti.
Další den přeceďte šťávu přes jemný cedník či gázu. Ze zachycených květů ještě před vyhozením důkladně vymačkejte všechnu tekutinu. Potom přidejte cukr, kyselinu citronovou a zhruba čtvrt hodiny šťávu míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
Čerstvá bezová šťáva vydrží zhruba týden. Pokud ji chcete uchovat déle, můžete ji dát do mrazáku – buď ve speciálních sáčcích vhodných do mrazáku, anebo v plastových lahvích. Naplňte je však pouze zhruba do dvou třetin, led se totiž rozpíná. Můžete je rovněž sterilizovat ve skleněných lahvích – 20 minut při 70 stupních. Uzavřené lahve skladujte v chladném a temném prostoru.
Květy bezinek obsahují celou řadu látek užitečných pro náš organismus – jedná se zejména o vitamín C, a dále o silice, organické kyseliny či glykosidy. Šťáva z květů bezinek vám pomůže při nachlazení, horečce a onemocněních dýchacích cest.
Má rovněž močopudné účinky, působí proti křečím a problémům s nadýmáním. Bezinková šťáva je nejen skvělým osvěžujícím nápojem, ale také prostředkem na utišení migrény a působí i jako prevence vůči zmiňovaným problémům, zejména proti nachlazení.