Šunkofleky představují klasiku, která nikdy neomrzí. Nejlépe chutnají tak, jak je připravovaly již naše babičky, proto není třeba vymýšlet žádné inovace. Připravte si tradiční zapečené šunkofleky, nebo zkuste rychlejší a jednodušší variantu bez zapékání.
Zapečené šunkofleky
Receptů na šunkofleky je celá spousta. Snad každá rodina má svůj vlastní a snad každý kuchař je přesvědčen, že zrovna jeho šunkofleky jsou nejlepší. Pokud jste ten „svůj“ recept zatím nenašli, zkuste tyto klasické zapečené šunkofleky s uzeným masem. Můžete použít například krkovici nebo maso ze žeber, při podávání šunkofleky nezapomeňte doplnit kyselými okurkami.
Postup přípravy
- Vejce promícháme s mlékem a smetanou, uzené maso nakrájíme na kostičky, cibuli a petrželku nakrájíme nadrobno, fleky uvaříme v osolené vodě do poloměkka.
- Uzené maso, fleky, cibuli, petrželku a mléko se smetanou dáme do mísy a důkladně promícháme. Dochutíme solí a pepřem.
- Směs přemístíme do zapékací misky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 40 minut. Zapečené šunkofleky podáváme s kyselou okurkou.
Zapečené těstoviny s mletým masem: Tip na sobotní oběd pro celou rodinu!
Šunkofleky bez zapékání
Není nutné šunkofleky zapékat, protože skvěle chutnají také z pánve. Šunkofleky bez zapékání jsou navíc o něco rychleji hotové a k jejich přípravě potřebujeme jen minimum ingrediencí. Opět platí, že nejlépe chutnají s kyselými okurkami.
Ingredience:
- 400 g fleků
- 250 g uzeného masa
- 1 cibule
- 4 lžíce oleje
- sůl, pepř
- kyselá okurka k podávání
Postup:
- Cibuli si nakrájíme nadrobno, uzené maso na kostičky. Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu a vodu slijeme.
- Rozpálíme olej a cibuli orestujeme. Po chvíli přidáme také nakrájené uzené maso.
- Uvařené těstoviny smícháme s masem a cibulí, dochutíme solí a pepřem a máme hotovo. Šunkofleky bez zapékání podáváme s kyselými okurkami.
Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 45 minut