Menu
WomanOnly
Omáčky a pesta Snadné

Recept na švestkovou omáčku k masu. Nebojte se zkusit ovoce naslano

Kristýna Motlová

Kristýna Motlová

Doba přípravy: 45 min

Pravá švestková sezóna ještě sice nezačala, oblíbené fialové plody už ale na trzích koupíte. Zkuste kromě klasiky v podobě koláče připravit ze švestek i chutnou omáčku k masu.

Jsou tací, kteří konzumují švestky zásadně v tekutém stavu. Co ale zkusit takové tekuté švestky, po nichž vás v žádném případě nebude bolet hlava a navíc je doplní vynikající maso?

My jsme sáhli po vepřové panence, omáčka bude ale skvělá i s hovězími steaky nebo se zvěřinou. Volnou ruku máte i v případě přílohy. My doporučujeme bramborové knedlíky, pečené brambory nebo kváskové pečivo.

Suroviny

4 porce

Postup přípravy

  1. Švestky si rozpůlíme, vypeckujeme a dáme do hrnce postaveného na středním plameni. Přilijeme vodu, přidáme koření, citronovou kůru, osolíme a dosladíme medem. Vaříme zhruba třicet minut, dokud se švestky úplně nerozvaří.
  2. Mezitím si dáme očištěnou vepřovou panenku zatáhnout na pánev s rozehřátým olejem. Zprudka osmažíme z každé strany, celkově by to nemělo trvat déle než čtyři minuty. Poté dáme maso do zapékací misky či na plech a pečeme v troubě na 150 stupňů asi čtvrt hodiny.
  3. Když je omáčka téměř hotová, přidáme lžíci či panáka oblíbeného alkoholu a vaříme ještě pět minut. Na závěr ochutnáme a dochutíme, je-li třeba. Poté můžeme omáčku propasírovat, ale není to nutné.
  4. Upečené maso necháme chvilku odpočinout na prkýnku a poté nakrájíme na plátky. Na talíři zalijeme omáčkou a podáváme s přílohou dle vlastního výběru.

Tip: Omáčku můžete udělat i z vícenásobného množství surovin a nespotřebovanou část zavařit do skleniček.

Ohodnoťte tento recept:
3
Právě čtete

Recept na švestkovou omáčku k masu. Nebojte se zkusit ovoce naslano