Pravá švestková sezóna ještě sice nezačala, oblíbené fialové plody už ale na trzích koupíte. Zkuste kromě klasiky v podobě koláče připravit ze švestek i chutnou omáčku k masu.
Jsou tací, kteří konzumují švestky zásadně v tekutém stavu. Co ale zkusit takové tekuté švestky, po nichž vás v žádném případě nebude bolet hlava a navíc je doplní vynikající maso?
My jsme sáhli po vepřové panence, omáčka bude ale skvělá i s hovězími steaky nebo se zvěřinou. Volnou ruku máte i v případě přílohy. My doporučujeme bramborové knedlíky, pečené brambory nebo kváskové pečivo.
Postup přípravy
- Švestky si rozpůlíme, vypeckujeme a dáme do hrnce postaveného na středním plameni. Přilijeme vodu, přidáme koření, citronovou kůru, osolíme a dosladíme medem. Vaříme zhruba třicet minut, dokud se švestky úplně nerozvaří.
- Mezitím si dáme očištěnou vepřovou panenku zatáhnout na pánev s rozehřátým olejem. Zprudka osmažíme z každé strany, celkově by to nemělo trvat déle než čtyři minuty. Poté dáme maso do zapékací misky či na plech a pečeme v troubě na 150 stupňů asi čtvrt hodiny.
- Když je omáčka téměř hotová, přidáme lžíci či panáka oblíbeného alkoholu a vaříme ještě pět minut. Na závěr ochutnáme a dochutíme, je-li třeba. Poté můžeme omáčku propasírovat, ale není to nutné.
- Upečené maso necháme chvilku odpočinout na prkýnku a poté nakrájíme na plátky. Na talíři zalijeme omáčkou a podáváme s přílohou dle vlastního výběru.
Tip: Omáčku můžete udělat i z vícenásobného množství surovin a nespotřebovanou část zavařit do skleniček.