Sezóna švestek je v plném proudu a koláč z nich je oblíbenou lahůdkou. Vyzkoušejte tuto jednoduchou verzi, která se skvěle hodí pro teplé dny, jež nechcete trávit u plotny. Originálním doplňkem je skořicová drobenka, která koláč povýší na chuťově vyváženou delikatesu.
Švestkový koláč s jogurtem
Ingredience (menší plech)
- Velký kelímek bílého jogurtu (500 g)
- Kelímek polohrubé mouky
- ½ kelímku cukru
- Kypřící prášek do pečiva
- 2 vejce
- Švestky
Na drobenku:
Postup
Tento recept je velmi jednoduchý. Měřítkem vám bude kelímek jogurtu, který budete postupně plnit uvedenými ingrediencemi.
Všechny přísady na těsto důkladně promícháme do hladka. Takto připravené těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a poklademe rozpůlenými švestkami.
Nyní si připravíme drobenku, kterou vytvoříme smícháním mouky a cukru v poměru 1:1 a přidáme tolik oleje, abychom dosáhli požadované drobivé konzistence. Nakonec přidáme asi lžičku skořice, pečlivě promícháme a celý koláč rovnoměrně posypeme. Pečeme na 200 °C asi 20 minut do zrůžovění povrchu.
Klasický švestkový koláč s drobenkou
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 kypřicí prášek
- 1 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1/4 hrnku oleje
- švestkový kompot
Na drobenku
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce mouky
- 1 lžíce másla
Postup
- Koláč je velmi rychlý, můžeme tedy začít tím, že si rozpálíme troubu cca na 175 stupňů.
- Mezitím smícháme všechny sypké ingredience v misce a přidáme mléko, olej a vejce. Vše promícháme. Vznikne řídké těsto.
- Připravíme si malý plech, který buď vymažeme, nebo vyložíme pečicím papírem a těsto na plech nalijeme.
- Těsto poklademe švestkami z kompotu.
- V misce smícháme ingredince na drobenku a celý koláč posypeme drobenkou.
- Dáme péct cca na 35 minut do trouby.