Menu
WomanOnly
Hovězí maso Snadné

Recept na tradiční stroganov z hovězí svíčkové

Michaela Šilháčková

Michaela Šilháčková

Doba přípravy: 60 min

Stroganov, označovaný také jako minutkový guláš, je pokrm ruské kuchyně. Připravuje se z hovězí svíčkové, žampionů, nakládaných okurek, zakysané smetany a rajčatového protlaku. Tradiční recept na stroganov je dnes známý po celém světě a nikoho zřejmě nepřekvapí, že se tento sytý pokrm těší velké oblibě i u nás. Jak na pravý ruský stroganov a co o tomto pokrmu víme?

Stroganov, pokrm ruských šlechticů

Klasický stroganov se připravuje z hovězího masa, které se nakrájí na nudličky a orestuje na oleji. Poté se k masu přidá cibule, žampiony a kyselé okurky a nakonec se vše zahustí zakysanou smetanou a rajčatovým protlakem. V originálním receptu na stroganov nenajdeme žádnou jinou přílohu než pečené brambory či smažené hranolky, nicméně vhodnou přílohou jsou například také těstoviny nebo rýže.

Svůj název tento pokrm získal po šlechtickém rodu Stroganovovů a úplně poprvé byl pravděpodobně zmíněn v kuchařce z roku 1861. Již jsme zmínili, že klasický stroganov se vaří hovězí svíčkové, hub, kyselých okurek a dalších ingrediencí. Úplně první recept na stroganov byl však mnohem jednodušší a údajně sestával pouze z hovězího masa, vývaru, hořčice a smetany. Zpočátku byl stroganov jídlem ruské smetánky, nicméně brzy se rozšířil do celého světa a postupem času vznikly jeho další varianty.

Hovězí svíčková. Co je dobré vědět a jak ji připravit?

Pravý ruský stroganov z hovězího masa

Nejstarší známý recept na stroganov by si dnes pravděpodobně příliš velkou oblibu nezískal, proto si tento pokrm připravte raději tak, jak jej v Rusku (a všude jinde) znají dnes. Jako přílohu můžete zvolit smažené hranolky, opékané brambory, rýži, těstoviny i pečivo.

Suroviny

4 porce

Postup přípravy

  1. Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a necháme cca 1 hodinu odležet. Poté jej obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme na rozpáleném oleji s máslem.
  2. Přidáme cibuli a žampiony nakrájené na osminy a ještě pár minut restujeme. Vmícháme hořčici, rajčatový protlak a zakysanou smetanu. Důkladně promícháme.
  3. Poté přidáme bobkové listy, opečené maso a kyselé okurky nakrájené na kousky. Osolíme, podlijeme trochou vývaru, zakryjeme pokličkou a necháme 5–10 minut dusit.
  4. Na závěr hovězí stroganov dochutí černým pepřem a případně trochou soli.

Ohodnoťte tento recept:
2,8
Právě čtete

Recept na tradiční stroganov z hovězí svíčkové